Кралят прие оставката на белгийския премиер, но му възложи да продължи да изпълнява задълженията си

Белгийският крал в петък възложи на министър-председателя Шарл Мишел да продължи да изпълнява рутинните правителствени задължения до изборите през май, въпреки че премиерът загуби мнозинството си и подаде оставка .

Правителствената криза започна преди две седмици, след като фламандският Националистически алианс напусна коалицията на Мишел в спор за одобряването от Белгия на Глобалния пакт за миграцията на ООН.

Крал Филип се срещна с либералния премиер и с лидерите на всички партии в парламента тази седмица, за да обсъди дали да сложи край на политическата криза, като проведе предсрочни парламентарни избори или да изчака редовните, планирани за 26 май.

В своето изявление в петък кралят изрази увереност в политическата класа и нареди на Мишел и на председателя на парламента да го информират на редовни интервали за текущите дела.

Без мнозинство Мишел може да не е в състояние да извърши планираните реформи, но кралят възложи на разделените институции на Белгия намирането на "подходящ отговор на икономическите, бюджетни и международни предизвикателства и на очакванията на хората".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа