Краля свали короната

Краля на Шампионската лига свали короната си. Спечелилият трофея в три поредни години Кристиано Роналдо не успя да сбъдне мечтата си и да вземе отличието отново, но с новия си клуб "Ювентус". Португалецът има 126 гола в турнира, като 65 от тях са на фаза елиминации. И по двата показателя е недосегаем в историята на състезанието. Отбеляза и двата гола за "Старата госпожа" в битките срещу "Аякс", но те се оказаха не достатъчни за класиране на полуфиналите. А Кристиано няма да е част от тях за първи път от 2009/10. От тогава до сега той вдигна Купата с големите уши четири пъти. На фаза четвъртфинали пък никога неговият отбор не е отпадал. Факт, който се дължи именно на неговата ефективност в директните сблъсъци. Но всичко си има край.

"Само с Кристиано Роналдо - не става - написа италианският вестник "Кориере дела Сера". - "Ювентус" се сбогува отново с мечтата си да триумфира в Шампионската лига. "Аякс" е на полуфинал след феноменално представяне, докато италианският първенец не изглеждаше готов за голяма вечер".

Така инвестицията на "черно-белите" от 341 млн. евро се оказа неуспешна. Именно толкова струва Роналдо на клуба - за трансфер и заплати. Португалецът направи всичко, за да донесе жадуваната от „Ювентус“ титла. В миналия кръг 34-годишният нападател на практика сам елиминира „Атлетико“ (Мадрид). „Бианконерите“ загубиха с 0:2 в Испания, но в реванша Кристиано заби хеттрик.

В сблъсъците с „Аякс“ Роналдо отново се опита да води битката сам. Отбеляза с единствения точен удар на тима в Холандия, а в реванша даде тон на своите с гол с глава. Играчите на Ерик тен Хаг обаче показаха как ако играеш като отбор, можеш да победиш и най-добрите индивидуалисти. Направиха го още на осминафиналите, когато отстраниха и действащия носител на трофея „Реал“. И тогава, и сега холандците го направиха със страхотна игра.

И "Аякс" е на полуфинал за първи път от 22 години насам. Четирима от играчите в тима дори не са били родени, когато тимът от Амстердам бе сред най-добрите четири тима в Европа. Става въпрос за Матийс де Лихт (1999), Нусаир Мазрауи (1997), Френки де Йонг (1997) и Дони ван де Беек (1997). Още по-впечатляващото е, че трима от тях са юноши на клуба. Само Де Йонг, който след края на сезона отива в "Барселона", е започнал в школата на "Вилем II". По-интересното е, че той бе купен само за едно евро, но преминава на "Камп Ноу" за 75 млн.

Невероятен е и фактът, че “Аякс“ е първият отбор, който е стигнал до полуфинал, след като е изиграл три предварителни квалификационни кръга за влизането в групите на Шампионската лига.

„Бяхме добре организирани и преживяхме бурята“, каза треньорът Ерик тен Хаг.

Специалистът, който е начело на „Аякс“ от декември 2017 година, след като беше привлечен от Едвин ван дер Саар, настоящия генерален директор в клуба. Тен Хаг е малко популярен в Европа, но в родината си е смятан за един от най-талантливите треньори от новата вълна. Учил се е лично от Пеп Гуардиола като треньор на младежкия отбор на „Байерн“ (Мюнхен) и евентуален дуел между тях на полуфиналите в Шампионската лига би бил не по-малко впечатляващ от победите над „Реал“ и „Ювентус“.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят