Красен Кралев - Министър с опит

На власт отново е ГЕРБ и част от министрите от предишни правителства се завръщат на постовете си. Не са много, а един от тях е Красен Кралев, който отговаря за младеж­та и спорта. Явно приносът му в предишния мандат и придобитият опит са сериозен коз в ръката на варненеца.

Българският спорт не може да се оплаче от липса на височайше внимание. Държавата подкрепя куп федерации, членуващи в тях клубове и дори прави индивидуални жестове на отделно взети водещи спортисти. Разбира се, според възможностите на най-бедната страна в Европейския съюз. Срещу това обаче широката публика очаква спортни резултати като едно време, когато щангистите не можеха да си вдигнат чувалите с медали, златните момичета пленяваха цял свят, а български атлетки си разменяха световните рекорди в царицата на спортовете.

Кралев е човек с огромен стаж в спорта - от състезател до ръководител на най-високо равнище, и отлично знае това. Според него, за да бъдат повторени резултатите от олимпийските игри в Сеул през 1988 г., са необходими десетки години и деветцифрени инвестиции, което в съвременния свят е нереално. Защото нищо вече не е същото. Ако преди 30 години едно българско спортно училище печелеше повече медали от Великобритания, сега в богатите страни развиват програми, с които България просто няма как да се конкурира.

Кралев е първият министър на спорта, който получава втори мандат. Той е амбициран да продължи и да доведе до успешен край започнатото през първия. И в същото време е наясно, че преди да мерим сили с най-добрите в света, трябва да подредим собствената си къщичка. Да се поставят добри и здрави основи, върху които да се гради занапред.

“Справедливост - това е ключовата дума, която вълнува не само хората в спорта, но и всички българи - казва той. - Нашата държава няма такъв ресурс за спорт, с какъвто разполагат развитите страни от Европейския съюз и Северна Америка. Но все пак средствата не са малко и всички българи трябва да бъдат убедени, че те ще се изразходват справедливо.”

От всеки министър се очаква да въведе систематизация на спортовете и ясни идеи как и защо да бъдат развивани. Кралев започна този процес през първия си мандат.

“Не виждам защо на държавата трябва да се вменява отговорността върху неумението на някои комерсиални спортове да привличат средства - смята той. - Няма как всички спортове да бъдат на държавната хранилка. Не мога да позволя да се харчат пари кой както си иска. Аз като министър следвам буквата на закона и компромис няма да направя.”

Кралев обещава, че министерството ще извършва постоянни проверки и ревизии на федерациите, за да следи за справедливото и контролирано разпределение на държавните средства. Сред останалите приоритети, които министърът обяви, са новият закон за спорта, реконструкция и построяване на тренировъчна спортна инфраструктура, връщането на науката в спорта и изграждането на физкултурни салони. “Близо 300 училища от общо 2700 в страната нямат физкултурни салони. Още 400 имат пригодени помещения, в които се водят занимания. Стигаме до една цифра, че 30-40% от училищата нямат нормални условия за провеждане на спортни занимания”, заключава той.

Кралев държи изключително много да се изгради отново основата на спортната пирамида и децата да се възпитават в любов към спорта.

“Преди всичко трябва да си отговорим какво искаме като нация - твърди той. - Искаме ли здрава нация, искаме ли децата ни да бъдат активни и да имат двигателна култура, или само ще се оплакваме от олимпиада на олимпиада колко медала сме спечелили. А това дали имаш 3 или 5 медала няма толкова голямо значение. Какво променя това? Да, това е повод за национална гордост, за патриотизъм, за повдигане на националното самочувствие. Но най-важното е да имаме здрава нация. Проблемът е, че едва 30% от българските деца спортуват. Останалите или нямат възможност, или нямат условия, или въобще никой не се е опитал да възпита у тях любов към спорта.”

Вторият мандат на Кралев започва в началото на т.нар. олимпийски цикъл, който завършва с летните игри Токио 2020. Тогава резултатите от дейността му ще бъдат много по-представителни. Все пак те ще се дължат на шест години почти непрекъсната работа. Може би именно той ще е министърът, през чийто мандат негативната тенденция да печелим все по-малко медали ще бъде обърната.

Но истинският успех би бил, ако децата се върнат в спортните зали и заобичат физическата активност и спорта.

 

На 50 години направи изложба

Освен със спорт Красен Кралев се е занимавал с много неща, но едва ли някой е очаквал да го види като художник. При това с истинска изложба - 50 картини, които бяха показани в столичната галерия “Финес”. Преди да изложи картините, Кралев е поискал мнението и на министъра на културата Вежди Рашидов, който оценил високо творбите.

“Това е моята емоционалност, това е начинът, по който виждам света - разказа той. - Различното е, че на 50 години се чувствам достатъчно силен да допусна външния свят да надникне в мен.”

Министърът уточни, че властта не го вдъхновява за изкуство, а по-скоро го мотивира за дейност. “Само се чудя кога е намерил време да нарисува толкова много картини, като знам колко е зает”, признава волейболната легенда Любо Ганев.

 

За него

Много стойностна личност

До момента това е най-добрият министър. Изключително наясно е какво трябва да се направи със спорта. Много лесно работя с него като президент на федерация. Харесва ми, че е безкомпромисен, когато трябва да направим нещо за доброто на спорта, без значение дали ще доведе до негативи към него. Безкрайно компетентен, спортен човек. Блестящ ръководител, отличен капацитет, много е “на ти” със спорта. Освен това е много стойностна личност. Много рядко всичко това е съчетано на едно място, а най-хубавото е, че това е министърът на спорта.

Илиана Раева, президент на федерацията по художествена гимнастика

 

Динамичен и активен

Много динамичен и активен човек. Умее да се вслушва и да си съставя вярна преценка, която се основава на реалностите, а не само на неговите виждания. Не скрива желанието си да въведе сериозни изменения в организацията на българския спорт. Опитът от предишния мандат е в негова полза. Начинанията, които започна, вече дават своите резултати.

Цено Ценов, президент на европейската федерация по борба

 

Добре, че се върна, разчитам на него

Човек, който е много тясно свързан с проблематиката на всяка една федерация, на всеки един спорт. Точно от това се нуждае в момента българският спорт, да има разбиране и екипност. Впечатленията ми от предишния му мандат са много положителни. Винаги, когато е имало нужда, той се е отзовавал и сме намирали заедно решения на всеки един проблем, не само финансов. В днешно време спортът е маркетинг, а той има допълнителна компетенция в тази област. Радвам се, че се върна, разчитам на него.

Красимир Инински, президент на федерацията по бокс, вицепрезидент на БОК

 

Най-добрият на поста

Човек, който разбира какво трябва да се направи, но освен това е много деен, много активен. Почти няма спортно мероприятие, на което да не присъства лично. Радвам се, че именно той е отново министър. Смея да кажа, че откакто аз се занимавам със спорт, повече от 30 години, това е най-добрият министър.

Любо Ганев, вицепрезидент на федерацията по волейбол, вицепрезидент на БОК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети