Красен Кралев - Олимпийският министър

В поредица от силуети вестник “Труд” ще представи на прощаване министрите от кабинета в оставка

В някои страни спортът е част от образованието или от шоубизнеса, но у нас е държавна грижа. Напук на широкоразпространеното схващане, че е подценяван от правителството, напоследък спортът е обгрижвано дете, а ролята на бавачка е отредена на съответния министър. В случая Красен Кралев две години реално глези спорта, като очакваше отплата на олимпиадата. В Рио 2016 обаче България не направи желания бум, но със спечелените 3 медала поне подобри постижението от Лондон 2012, където имахме два.

Кралев влезе в Министерството на младежта и спорта със солиден опит не само в ръководството на спортни субекти, но и в пиара. Самото му назначение можеше да се приеме като намек, че спортът за властта е пиар. Това не е нещо ново - българските държавни ръководители винаги са обичали да се снимат до спортни шампиони и да “крадат” от славата им.

Спортът е (или поне доскоро се смяташе) изключително чиста среда, в която успехът идва при по-кадърния. Няма как да си “измислиш” феноменален спортист и да го издигнеш партийно. Тодор Живков имаше повече такива герои от Бойко Борисов, но епохите са толкова различни, че всички препратки и сравнения с успехите от едно време са напълно непредставителни и некоректни.

Ако идеята за назначението на Кралев е била да осигури спортни успехи за прослава на властта, това си е било кауза пердута. Никой днес не може да изпълни такава задача. Спортът е прекалено голяма и сложна система, за да може сутринта да посадиш дървото, а вечерта вече да береш ябълки.

Единственият грях на Кралев в това отношение парадоксално е... пиарски. Той така и не обясни на хората, че постът му няма отношение към спортните резултати. Варненецът сякаш наследи политиката от първото правителство на ГЕРБ, която бе определена от администрацията на проф. Свилен Нейков.

Не пренебрегна и започнатия от Нейков курс на елиминиране на бракониерите - федерациите, опитващи се да манипулират държавното финансиране въз основа на постижения от второстепенни състезания. И актуализира системата на оценяване на резултатите, която стана с подчертано олимпийска насоченост.

Кралев не изневери и на пиара. Самият той се вживява в ролята на спортен герой, за да е сред националите. Размахваше юмруци заедно с националния отбор по бокс, поразяваше мишените наред с Мария Гроздева и Антоанета Бонева. Може би, както партийния си шеф и премиер в оставка Бойко Борисов, така задоволява спортния си хъс след сравнително ранно прекратяване на собствената му състезателна кариера. Защото като млад Кралев е сред най-добрите български състезатели в дългите бягания. Все още държи националния рекорд на 20 км за юноши старша възраст.

Разбира се, държавната администрация е съвсем различна област с доста повече подводни камъни. И Кралев го усети. Той упорито свързваше образа си с резултатите на българските спортисти на олимпийските игри в Рио 2016. Беше отявлен оптимист и вярваше на “клетви и обещания”. Прекара и близо 3 трескави седмици по стадиони, зали, басейни и стрелбища в преследване на медал в Бразилия. И така неуспехите на спортистите ни в първите 12 дни на игрите автоматично легнаха върху него. “Спаси” го младата му съгражданка Елица Янкова, която се докопа до късче бронз след неимоверни усилия на олимпийския тепих. Последваха и медалите на Мирела Демирева и ансамбълът по художествена гимнастика. И така хейтърството по министър и олимпийци туристи в социалните мрежи намаля. Но не възпря познатите в годините на демокрацията сравнения с реколтата от Сеул'88 и как при Тодор Живков медалите на “златните момичета” наистина били... златни.

Кралев твърди, че министър на спорта е сезонна работа. И резултатите от неговите реформи ще започнат да се виждат след определен период от време - от 2 до 8 години. Така че, за да имаме истинска оценка на работата му, ще трябва да изчакаме. И смело, и наивно в държава като България, където късата памет отколе е на мода.

Забърка скандал с премиите

Подобно на предшествениците си и Красен Кралев не успя да се оправи в сложния лабиринт на “правила и морал” спрямо отношението към параолимпийците. Преди игрите в Рио министърът увеличи премиите на здравите спортисти и сребърната медалистка Мирела Демирева взе рекордния в историята бонус от 200 000 лв. Участниците в игрите за състезатели с увреждания обаче се обидиха, че за тях няма подобно увеличение, и обвиниха министъра в дискриминация. Докато доказваше, че олимпийските и параолимпийските игри са различни събития и не са обвързани помежду си, имиджът му получи пробойни. Все пак “акула” в пиара като Кралев успя да овладее ситуацията, но щетите бяха факт.

 

За него

Компетентен и смел

В последните 25 години България не е имала толкова компетентен, смел и действащ министър на спорта. Много ме кефи министър Кралев! Харесвам идеите и мащабното му мислене за развитието на спорта и неговото популяризиране. Запознах се с програмата за финансиране на олимпийски спортове и дисциплини. Винаги ще има недоволни и винаги ще има какво да се допълни или промени в тази програма, но когато имаш успехи, е лесно.

Илиана Раева, президент на федерацията по художествена гимнастика

Адекватен е на ситуацията

Той е един от министрите, който е абсолютно адекватен на ситуацията и има желание и мотивация. Радвам се, че показва воля и желание да прави инициативи, свързани с бизнеса и спорта. Това е много важно за младите спортисти и за спорта като цяло.

Кубрат Пулев, европейски шампион по професионален бокс

Предишните обещаваха, той прави

Много други преди него обещаваха, но нищо не се правеше. Затова съм му много благодарен за строежа на зала “Фестивална”. Най-важното е, че най-после ще стане. Приветствам категоричността му в борбата с допинга. Тази битка трябва да е безкомпромисна, а и наказанията да са такива.

Добромир Карамаринов, президент на федерацията по лека атлетика

В Рио даде тон за оплакване

Може ли министърът на спорта Красен Кралев да да дава тон за оплакване? Това ли му е работата? Именно той първи почна да обяснява, че условията са били ужасни. Кога той е бил някога в живота си на олимпиада, че да знае какво става и да прави сравнения? На какво основание ги казва тези неща? Вместо да сведе глава и да каже: “Ние тук сме дошли, какво значение имат условията?” И оттам започна един вой на оплаквачки, но след като самият министър зададе тона...

Георги Димитров, треньор по лека атлетика

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети