Красен Кралев: Спортът помага за развитието на туризма в България

„Спортните състезания не са само съревнование между най-добрите атлети. Те са мощен маркетингов инструмент, който помага за развитието на туризма в България“. Това заяви инистърът на младежта и спорта Красен Кралев на конференция „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“, организирана от Министерството на туризма.

„Искам да благодаря на Министерството на туризма, че припозна Министерството на младежта и спорта като свой мартетингов партньор. Още е рано да се говори за спортен туризъм в България, но има много сериозни наченки за развитието на такъв. През последните години страната ни се утвърди като успешен организатор на международни първенства от най-висок ранг. Всяко едно такова състезание, освен реклама за България, има и преки икономически ползи - в страната ни пристигат хиляди спортисти, техните щабове, многобройни фенове. Подобен тип мероприятия дават сериозен повод да се говори за България с позитивизъм. А както знаем, в туризма най-важното нещо е дестинацията да има позитивен имидж“, каза министър Кралев в своето изказване, съобщиха от ММС.

„В България само през септември 2018 г. се проведоха три Световни първенства в олимпийски спортове – по волейбол, гребане и художествена гимнастика. Тогава стотици международни журналисти отразяваха събитията от тук и повече от месец от страната ни към света се излъчваха само позитивни послания. Но освен Световните и Европейски първенства, най-ценни са традиционните турнири и състезания, които организираме. В момента за четвърти път столицата ни е домакин на тенис турнира от серията ATP 250 Sofia Open. Над 2000 са само гръцките почитатели на спорта, които пристигнаха в страната, за да гледат сънародника си Стефанос Циципас, който е една от най-големите тенис звезди в момента“, посочи министърът.

Кралев изтъкна, че България традиционно участва във волейболната Лига на нациите, като през тази година мъжете ще играят във Варна и Пловдив, а жените в Русе като това значи, много български и чуждестранни фенове ще посетят тези три града по време на срещите.

„По време на Световното първенство по волейбол имаше хиляди туристи от Полша, Финландия, Франция, Сърбия, Бразилия и др. А какво да кажем за гребането и кану-каяка?! Всяка година Пловдив е домакин на големи шампионати в различни възрастови групи и се утвърди като един от световните гребни центрове. По данни на кмета Иван Тотев ежегодно в града влизат милионни приходи от организацията на тези състезания“, допълни Кралев.

Министърът изтъкна още, че от 5 години на Банско има Световни купи по ски. Когато няма такива пък приемаме Европейски купи на Пампорово и Боровец.

„Връзката между зимните спортове и развитието на зимния туризъм е изключително пряка. Туристите ходят там, където се състезават големите звезди“, подчерта Кралев.

Красен Кралев изтъкна, че още от първото правителство на Бойко Борисов, държавата е започнала да прави сериозни инвестиции в своята спортна инфраструктура и ще продължава да го прави. За разлика от преди, в момента страната разполага с множество зали в градове като София, Варна, Пловдив, Русе, което осигурява възможности за приемането на домакинство на международни състезания от най-висок ранг.

„Много хора са скептични относно организирането на Световно или Европейско първенство по футбол. Но аз искам да напомня, че България беше домакин на Европейско първенство по футбол за юноши до 17 г., което се проведе в Сливен, Стара Загора и Бургас. През тази година пък ни предстои да организираме Европейско първенство по футбол за девойки, което ще е в областите Добрич и Варна. А какво да кажем за малък град като Панагюрище, който стана традиционен организатор на Световна купа по тенис на маса“, каза още Кралев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм