Красиви мачти строиха 13 ветрохода във Варна

С националния химн се откри финалният етап на регатата"Тол Шипс"

Това само във Варна може да се види! Мачтите на 13 ветрохода се строиха на Морска гара, а атрактивната зона около нея се превърна в красива сцена на най-големия празник на ветрилата. С националния химн беше официално открит финалния етап от най-престижната международна регата „Тол Шипс” и на невероятното домакинството на Варна.

thumb7_dsc_4751

"Добре дошли във Варна, морската столица на България, която има честта и удоволствието за трети път да бъде столица на ветрилата и домакин на най-красивото морско събитие - Международната ветроходна регата Tall Ships!", каза по време на откриването кметът на града Иван Портних. Той благодари на капитаните и екипажите, които се включиха в състезанията, както и на всички доброволци, които участват Регатата „ Тол Шипс е специалното и най-красиво събитие, което събира в себе си младежка енергия, показва силата на духа и на екипната работа", каза кметът Иван Портних.

Гост на церемонията беше и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който определи състезанието като добър начин младите хора да усетят магията и да се запалят по ветроходството. Той припомни, че в града му по време на регата през 2014 посетителите са били над 300 000, а сега се очакват много повече.

Робин Хюргрьоне - председател на регатата, поздрави всички участници и благодари на Община Варна за перфектната подготовка и условия за провеждане на престижното морско събитие. Всичко изглежда фантастично, не скри възторга си той . Хюргрьоне подари на кмета на града почетния плакет на Sail Training International за доброто сътрудничество. От своя страна той получи почетният плакет на кмета на Варна.

Големите ветроходи тръгнаха на 8 септември от Констанца, направиха три състезателни гонки в Черно море между Новоросийск и Сочи и финишираха във Варна. Гъстата мъгла тази сутрин забави пристигането на красивите кораби. Гордостта на българското мореплаване –„Калиакра” се класира трета в клас „А”. С интерес се очакваха големите руски ветроходи „Мир” и „Надежда”. А огромният „Крузенщерн” извести пристигането си със сирена малко преди официалното откриване.

Корабите са отворени за посещения, а празникът във Варна продължава до 4 октомври, когато е най-красивото събитие –Парадът на ветрилата в залива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България