Красимира Стоянова, вицепрезидент в СААБ, директор за Централна и Източна Европа: Офертата за „Грипен“ е за под 1,5 млрд. лв

Компанията ще спази изискванията на парламента и за сроковете - до 2 г. са първите доставки

 

"Офертата на Швеция за България включва доставката на 8 изтребителя Грипен C/D и е под зададения от българската страна бюджет от 1,5 млрд. лв. без ДДС. Българските ВВС ще могат да дават дежурства в мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство с изтребителите „Грипен“ в рамките на 24 месеца от подписването на договора". Това обяви Красимира Стоянова, вицепрезидент в шведската компания СААБ, директор за Централна и Източна Европа. Тя участва в семинар у нас, заедно с представители на ВВС на Чехия.

Както „Труд“ писа, заложената цена в проекта за модернизация на родните ВВС, гласуван от парламента, е 1, 8 млрд. лв. с ДДС.

Преди два дни стана ясно че от концерна „Локхийд Мартин“, производител на изтребители Ф-16, няма да могат да доставят първите самолети в рамките на две години, което е едно от седемте наши основни изисквания.

„Ние отговаряме на изискванията на българското правителство за цена и срокове за доставка“, категорична бе Стоянова. По думите й ако България избере тази оферта, веднага след сключване на договора ще започне обучение на нашите пилоти в Швеция с разчет, когато пристигнат първите изтребители да се включат в бойните дежурства за охрана на небето ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България