Красимир Аврамов: Добре съм си и сам

Забъркаха ме в афери със застаряващи дами, но сега нещата се кротнаха, отдъхва си Човека глас

- Краси, в какво настроение те намирам в началото на лятото?

- В борба с българската бюрокрация. Искам да осъществя един световен проект в рамките на Пловдив - европейска столица на културата догодина. Помниш големия ми концерт в Античния театър през 1998 година, на който хора от цяла България пристигаха с автобуси, за да го гледат. В него се надпявах с гърмежа на калашников. Филмът от концерта бе излъчван 6 месеца по един от най-големите американски канали - PBS, с което популяризирах България, Пловдив, Античния театър и нашата култура. Дал съм много интервюта по този повод, докато живях и работих в Америка, и сега, след цели 20 години, искам да направя своего рода възстановка на този концерт, като за целта в спектакъла ще включа наши и световни звезди. Моята компания подготви всички необходими документи, за да бъде подпомогната с европейски средства тази наша идея.

- Това значи ли, че искате цялостно финансиране?

- Не. Аз вече съм осигурил някои спонсори. Трябва ни обаче още едно рамо за осъществяването на този мащабен проект, но изпратените документи в Пловдивската община са затулени. Опитах се 10 пъти да осъществя среща с кмета на Иван Тотев, но чиновниците лавират и не ми организират този разговор. Доколкото знам, има над 50 милиона евро, предвидени за Пловдив като европейска столица на културата, а аз искам една символична сума, тъй като вече съм намерил и други спонсори като корейския ми мениджър Джистън Ким - президент на продуцентска къща за Америка и Азия, и някои наши бизнесмени. Въпреки че нямам одобрението на Пловдивската община, аз продължавам да пътувам до САЩ, срещам се с музиканти, автори на декори и с режисьора на моя проект Франко Драгоне, който е автор на няколко представления на Cirque de Soleil и шоуто на Селин Дион в Лас Вегас. Не съм се отказал това да бъде моето събитие през септември 2019 година, на което ще поканя световни звезди. Идеята ми е спектакълът в Пловдив да бъде заснет на филм, който да продам по света като реклама за България - за нейната история, за Пловдив, за Античния театър...

- Наистина толкова ли е трудно да се срещнеш с пловдивския кмет и изложиш идеята си?

- Секретарката му отклонява всякакви мои молби за срещи - казва ми: "Какво че сте Красимир Аврамов, ще чакате!" Иначе устно много от общинарите застават зад моя проект, но нищо повече. Вече си мисля дали да не ангажирам с идеята си някои високопоставени политически люде, за да чуят за какво става дума.

- В крайна сметка, кой трябва да даде зелена светлина за твоя проект?

- Пловдивската община. Има специално открит офис Пловдив - европейска столица на културата, като директорите се сменят на всеки 6 месеца. Точно докато се уговяряме с единия, на пост идва нов шеф и така.

- Казваш, че искаш в този спектакъл да поканиш и световни звезди...

- Не знам дали помниш това, което преди години направи гръцкият композитор, кийбордист, пианист и музикален продуцент, живеещ в Америка – Яни. Той засне филма "Live at the Acropolis", с който рекламира Гърция по света. Бяха продадени над 20 млн. DVD-та. Аз имам обещанието от американския телевизионен канал Би Би Ес да излъчат този концерт. Имам договорки в този филм-концерт да участват и звезди от „Цирк дю Солей“, ансамбъл "Филип Кутев", с една румънска и германска фирма - да доставят лазерно осветление.

- Изглежда всичко е още на ниво уговорки?

- Точно така - имам уговорки, които са твърди с партньорите ми от чужбина, но не и тук.

- И с какво друго се занимаваш, докато се договаряш?

- В момента работя със сборна балканска група, с която изнасяме благотворителни концерти, адресирани към хора в нужда, на които се канят и присъстват мастити балкански бизнесмени. Акцията е изключително почтена - след всеки концерт участващите в програмата артисти получават отчет къде и за какво са отишли набраните средства.

 

Проф. Иван Недков: Живеем в море от замърсявания

Човек вдишва фини прахови частици, откакто е запалил огън в пещерата, но високата им концентрация го разболява, предупреждава физикът

- Проф. Недков, защо чак сега се заговори активно за фините прахови частици, след като, както казахте в лекцията си, човек ги вдишва, откакто е запалил огън в пещерата?

- В периода 2006-2015 г. проблемът, с който основно се занимаваше обществото, бяха газовите замърсявания – въглеродни, серни, азотни оксиди и други вредни газове, изобщо газовото състояние на атмосферата, предизвикано от двигателите на автомобилите, от различни процеси, които стават в природата – пожари, вулкани и др. Едно проучване през 2015 г. на американска фондация за човешкото здраве разбуни духовете. От 2015 г. този проблем стана изключително актуален. Разбира се, норми вече имаше – през 2010 г. ЕС изнесе данни, че над 300 хил. граждани се разболяват в резултат на присъствието на фините прахови частици в атмосферата. Започна големият бум за изследването им. Оказа се, че наистина проблемът е сериозен. Откакто пещерният човек е измислил огъня, той вдишва такива частици. С развитието на цивилизацията, както говорим за климатични промени, така можем да говорим и за изменение на съдържанието на атмосферата. Много нови индустриални технологии създават предпоставки за възникването на фини прахови частици. От друга страна, развитието на средствата, с които науката разполагаше, не даваха възможност за социални нужди лесно да се наблюдават образувания в областта на микронните и нано размерите, докато сега съществуват много методи и апаратура, които откриват по-широки и достъпни възможности в това отношение. С други думи, това е процес, в който колкото по-дълбоко навлизаме, толкова повече нови неща ще откриваме и те ще ни учудват.

- От миналата година работите по проект, финансиран от Националния фонд за научни изследвания. Какво се надявате да постигнете с него?

- В момента адаптираме за граждански цели една научна оптическа апаратура, т.нар. Лидар (LIDAR - LIght Detection And Ranging – е светлинно откриване и определяне на разстояния). На практика той представлява лазерен радар и както радарът открива големи обекти, самолети, балони и какво ли не още, благодарение на малката дължина на излъчваните оптични вълни той дава възможност за търсене на обекти с микронни размери и представлява отличен метод за откриване на фини прахови частици.

- Защо по-малките частици са по-опасни от големите?

- Да се върнем към примитивния човек. Основното място, откъдето проникват праховите частици, е дихателният път. Но еволюцията на човека и на животните е създала достатъчно защитни бариери срещу големите частици, даже и срещу тези, които са от порядъка на десетина микрона. Навлизайки в дихателната система, още в бронхите има тъкан, която веднага изхвърля по-едрите частици с издишания въздух. Частиците, които са с размери под 10 микрона обаче, могат да проникнат в алвеолната система на белия дроб, там защитната бариера е слузта и те също се изхвърлят с кашлянето. Тоест, природата е създала предпазни механизми, които ограничават входа на тези прахови частици в организма. Проблемът е, когато тяхната концентрация нарасне прекалено много. Затова съществуват и тези норми, констатирани от учените, тъй като над определена концентрация започват вече необратими процеси. Фините прахови частици от порядъка на 5 микрона и по-малко започват да проникват през алвеолите в свежата кръв, която белият дроб окислява, и тогава, когато концентрацията им надвиши определени норми, съществува опасност за организма. Прониквайки в него, те започват да участват в определени процеси. От една страна, има частици, които създават възможност за химически реакции – например в невронната тъкан на човека, където пренасянето на импулси е свързано с движение на йони. Участието на частиците в такива процеси може да предизвика травми върху нервната система. Интересно е едно ново изследване, което показва, че частиците проникват в клетки, които са свързани с имунните реакции на организма и най-опасното въздействие е върху имунната система на човека. Той става предразположен към различни заболявания. Другата опасност са микробиалните замърсявания, които могат да носят тези частици. Самата частица се състои от твърда част и натрупан около нея тънък слой, в който може да има и бактерии, и спори, и плесени, и метални частици, и пестициди – какво ли не. Особено опасни са т.нар. биоаерозоли. Попаднали в организма, те могат да бъдат причинители на различни заболявания.

 

* Черната Златка си хвана младо гадже

* Андреа се сдоби с два приза

* Елена Паришева няма да се връща на сцената

* Калин Врачански се снима в нов сериал

* Елисавета Логинова и мистерията Царичина

„Разказах в книга всичко, преживяно по време на единствения в света експеримент между космически разум и човеци“, казва феноменът

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 27 ЮНИ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица