Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, пред „Труд“: Няма да се поддадем на сценария за сваляне на правителството

През септември, някой повишил налягането във ВиК мрежата в Перник на 7 атмосфери, а то трябва да е 4

Като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ по време на местните избори Красимир Велчев отговаряше за Софийска област, Перник, Благоевград и Кюстендил. Това е причината да е запознат с проблемите на хората в тези области и да търси решенията им. Това е причината да го потърсим за интервю по темата за водната криза в гр. Перник, която Красимир Велчев продължава да следи отблизо.

- Г-н Велчев, защо смятате, че има сценарий за сваляне на правителството?

- След появата на Корнелия Нинова в Перник смятаме, че има сценарий. Връщайки се назад във времето, няма как да не си спомним, че още през първата година, в която Борисов стана кмет на София, се появи голям проблем с боклука и столицата бе блокирана. Едва ли някой е забравил през 2012-2013 г. как скочиха цените на тока - измислено добре и нагласено. След това дойдоха цените на горивата... След тях „Костинбродската афера“.

- Не разбирам каква е връзката между примерите, които давате?

- Всичко се дирижира от определени кръгове, чиято цел е сваляне на правителството на Борисов и ГЕРБ. Не ви ли учудва фактът, че протестите в Перник започнаха точно тогава, когато правителството взе всички мерки - отпусна пари за ремонта на първа пречиствателна станция, която е строена през 1954 г. и нищо не е пипано по нея, започна и изграждане на нов магистрален водопровод. Сигурен съм, че въпросният протест е инсцениран. Общото между Корнелия Нинова и Мая Манолова е това, че където има протестиращи, те са там, за да яхнат недоволството. Не казвам, че протестиращите нямат право. Напротив, убеден съм, че имат основание да са недоволни и да изразят недоволството си. Но когато виждаш, че този протест се използва политически, по най-нагъл и циничен начин...

- Защо смятате, че протестиращите са политически употребени?

- Нека се върнем малко назад в годините. През 2008 г. се извършва приватизацията на ТЕЦ Перник, а знаете, че г-жа Нинова е експерт по приватизационните въпроси - тя може да каже как се приватизират държавни предприятия на невероятно ниски цени. ТЕЦ Перник е приватизиран по време на управлението и на тяхно правителство (на тройната коалиция) и на техен кмет в общината. Приватизиран е срещу дълг, а дългът е натрупан към фирма, която се занимава с извозване на земни маси. Дългът е 2 млн. лв. Нали се сещате, че това не е цена за ТЕЦ, това е цена за магазин в София. А отделно, през 2014 г., пак по времето на управление на Перник от БСП е изтеглен заем за ремонт на ВиК мрежата в града.

- Какъв е размерът на този заем и за какво е използван?

- Чакаме да приключи разследването, което ще даде отговор на тези въпроси. БСП бързат, бързат да увлекат колкото може повече хора. Не случайно преди дни се появи информация, че и Ботевград е застрашен от воден режим. Видяхте, че от МРРБ се представиха данни, че това изобщо не е така. Слуховете се пускат там, където има икономически интереси и се разпространяват от хора, свързани с БСП. Ще припомня, че преди две години правителството имаше предложение всички ВиК да бъдет обединени в едно дружество, за да могат да се ползват европейски средства и за ремонти, и за пречиствателни станции. Няколко кмета бяха против, а един от тях бе кметът на Ботевград. Казвам това, защото отново хора на БСП като спящи клетки в определен момент се задействат. Спомнете си и какво отговори премиерът на журналисти, които го питаха дали се задава воден апокалипсис и в Ботевград. Припомни им, че е освободил областната управителка на Перник и шефът на ВиК в града. Причината е, че те не са казали навреме за задаващата се криза с водата...

- Не разбирам следното - три министерства следят язовирите. Какво са правили тези министерства и защо нито едно от тях не е реагирало на проблема с язовир „Студена“, който е ясен още от лятото?

- С този язовир не е имало никакъв проблем. Искаха да изкарат като проблем това, че стената на този язовир се ремонтираше. Имаше опасения, че по стената има пукнатини от земетресенията, което е много опасно за перничани. Да не говорим за село Студена... Затова правителството отпусна 30 млн. лв., за да може да се направи ремонтът. Нинова пита и за този ремонт, пита къде били отишли парите. Ами да вземе един водолазен костюм, да влезе и да огледа стената. За последните 30 години само 4 години кметът е бил от ГЕРБ - г-жа Церовска управлява града през последните 4 г. Г-жа Церовска завари града с дълг от 35 млн. лв. И преди две години аз и г-жа Церовска ходихме при финансовия министър Владислав Горанов да го молим да разблокира сметките на общината. Направи се погасителна програма, по която г-жа Церовска успя да върне 15 млн. лв. и до края на годината оставаха да се върнат още 4 млн. лв. Не знам дали ще бъдат върнати, но рано или късно сметките отново ще бъдат блокирани, ако не се изпълнява поетия ангажимент за дълга. Винаги след управление на БСП се заварва батак и дългове. Много е лесно да дойдеш на власт и да харчиш пари - дали от бюджета на държавата или общината, няма значение, без да правиш сметка, че някой ще ги връща един ден. Всеки може да си направи сметка, ако Церовска не трябваше да връща милиони, колко неща в Перник щяха да се направят, включително и по ВиК мрежата.

- Докъде стигна проектът за водния цикъл на Перник?

- Благодарение на г-жа Церовска и на нейния екип такъв проект е одобрен. Ще припомня, че през 2013-2014 г. са изпуснати срокове и никой тогава не си е мръднал пръста, за да се представят проекти и да се усвоят европейски пари. Това бе направено по времето на мандата на г-жа Церовска и в Перник хората го знаят. Осигурени са 120 млн. лв. по европейска програма. Всичко е направено, остава проектът да се изпълни, а не да се откраднат парите. Предстои на почти цялата инсталация. Не може да се разчита на тръби, които са на повече от 50 г. Питахме се дали е възможно в тръбите да се вкарат нови тръби с по-малък диаметър, за да не се копае. Когато обаче са разрязали на няколко места тръбата от централния водопровод, се оказало, че вътре има множество метални люспи от корозиралата тръба. Преценено е, че ако се направи опит да се вкара вътре в старата нова тръба, тя ще бъде надрана и повредена още преди да бъде пусната водата по нея. Втората причина да не се прави подобен опит е, че са необходими поне 20 дни, през които водата да е напълно спряна.

- Правителството даде 30 млн. лева за ремонт на пречиствателните станции и за нов водопровод. Как ще гарантирате, че тези пари няма да бъдат окрадени?

- В момента всички дейности се изпълняват от държавна фирма, така че няма да се откраднат никакви пари. Говорихме и с шефовете на „Стомана“ Перник - те държаха да се обяви по медиите, че заради подадена информация остава съмнение, че от магистралния водопровод, преминавайки през техни терени, се източвала вода. Те казаха: „Разкопавайте и вижте“, защото такава информация, която излиза в националните медии, ни вреди много. Става въпрос за голяма група фирми, които са заедно в цяла Европа и естествено партньорите им там, четейки и гледайки новините, казват: „Добре, какво правите?!“ Това петни името на всички фирми, които са в тази група.

- Извинявам се, но медиите нищо не са си измислили. Има доклад, който е изготвен от експерти от „Софийска вода“.

- Разбирам, но в медиите излиза такава информация. Те заявиха, че където минава водопроводът за питейни нужди, ще подарят терените на ВиК, само и само да се изчисти името на фирмата. Това са хора, които са едни от най-големите данъкоплатци в района. Те осигуряват 1500 работни места. Не е за подценяване и не трябва да се петни името на подобни ключови инвеститори в нашата страна.

- Вие попитахте ли ВиК Перник, защо не са инвестирали в ремонти на мрежата?

- Затова премиерът Бойко Борисов нареди проверка на всички ВиК. Въпросът е много съществен. Трябва да се провери какво са инвестирали не само ВиК Перник, но и останалите водни дружества в страната. Не е изключено ВиК дружествата да се окажат част от разграбването на държавата. Знаете как са продадени ЕРП-тата - на хора, които не виждам какви инвестиции са направили, още повече какъв следприватизационен контрол е осъществяван. В повечето случаи, според мен, трябва да има проверки. Имам чувството, че почти нищо не е инвестирано. Случва се така, че някой взима предприятие, продава през него вода или ток, а след това се оказва, че.... нищо.

- Нормално ли е според вас да се губи между 60 и 85% от водата, а загубите да се калкулират в сметките на гражданите?

- Не е нормално, затова казвам, че в Перник бе взето най-правилното решение - за спешен и авариен ремонт, по най-бързия начин. Надеждите са до края на януари да изпълним първия етап, дори да е направен и втори етап. Първо трябва да се направи ремонт на пречиствателна станция, която пречиства 300 литра в секунда, а втората, която е по-нова е дори за 500 литра в секунда. Тъй като се очаква да се стигне дъното на язовира, ако няма валежи, но при наличие на големи валежи, означава, че ще има мътна вода. Тоест, много е наложително да работят и двете пречиствателни станции, затова правителството отпусна пари за ремонта на номер 1. Работи се и върху подмяна на магистралния водопровод, като вече третият етап е влизането по улиците в града. Есента, през септември, месец-два преди изборите се оказа изведнъж, че някой погрешка или без да иска е повишил налягането в мрежата в Перник на 7 атмосфери, а то трябва да е 4. Тогава масово започнаха да стават аварии по улиците.

- Това го чувам за първи път.

- Проверете и ще видите, че е така.

- Но това прилича на саботаж...

- Натам вървят нещата. Колкото по-добре вървят нещата в държавата, толкова апетитът на БСП и Корнелия Нинова е по-голям. Те много обичат да дойдат и да управляват нещо, което върви добре. Както при първото правителство на Борисов - всичко беше добре и с инсценирано повишаване на цените на тока... Тогава аз лично получих сметка за 2500 лева и когато отидох да попитам каква е тази сметка, защото си мислих, че е станала грешка, ми отговориха: „Да, господине, пуснете молба, за да разгледаме вашия случай, но за да се случи това, първо трябва да си платите сметката. Ако се установи грешка, ще върнем парите“. Ако не бях в парламента тогава, аз също щях да изляза на улицата. Става въпрос дори за чужда фирма, а не за държавна. Който е ходил в Чехия много добре знае какво ще се случи, ако българска фирма постъпи по същия начин с чешки абонати - ще я изхвърлят на другия ден. Тук, обаче, всичко се прави умишлено и с подкрепата на определени кръгове в България. Затова твърдя, че това са саботажи, защото много неща са наредиха - те смятат, че ще натиснат и Борисов ще подаде оставка. Два пъти подаде Борисов оставка, но трети път няма да има, не защото се е хванал за властта, а защото не може да позволи при тази добра работа в държавата, където всичко върви нагоре - още от януари месец вдигане на заплати на учители, пенсии, минимални работни заплати... В такъв момент да се говори за оставки, трябва да постъпим много безотговорно и недържавнически, ако се съгласим и похарчим 50 млн. лева за нови избори. Демокрацията си е демокрация и не трябва да отиваме в други крайности.

Нашият гост

Красимир Велчев е роден на 6 януари 1951 година в София. Народен представител в 41-то, 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Велчев е инженер по образование. Той е Член на Изпълнителна комисия на ПП ГЕРБ и заместник-председател на парламентарната група на ПП ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта