Красимир Вълчев в Пловдив: Всички училища с wi-fi до средата на май

„До средата на май месец всички училища у нас ще имат Wi-Fi мрежа, която позволява използването на персонални крайни устройства“, съобщи в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев.

По изграждането на достъп до интернет в учебните заведения се работи от миналата година и през май предстои включването на последните 600 училища, стана ясно още при посещението на просветния министър в ЕГ „Иван Вазов“. Там беше представен пилотният за България проект 1:1 (Едно към едно), благодарение на който може да се учи навсякъде и по всяко време чрез персонални устройства.

Вълчев съобщи още, че през тази година по националната програма „Информационни и комункационни технологии“ образователното министрество ще финансира закупуването на електронни дневници.

Предстои и реализацията на проект по оперативна грама „Наука и образование за интелигентен растеж“ за изграждане на т. нар. „Отворен облак“. В тази платформа ще се качват изготвени от учителите електронни уроци, до които всеки ще има свободен достъп. „Ще финнасираме обучение на учителите за изготвянето на такива образователни ресурси. Има предмети, които са специфични, няма учебници, малък брой ученици се обучават по тези дисциплини. Например в професионалното образование и езиковите гимназии, където не по всички дисциплини има учебници, например по италиански език”, обясни Красимир Вълчев.

Въпреки дигитализацията той е убеден, че хартиените учебници няма да изчезнат.

Текст под снимката

Красимир Вълчев се запозна на място с дигиталните технологии, въведени в ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони