Красимир Вълчев: Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН

Започва разглеждане на решението как НИМХ да излезе от БАН, ако трябва ще се направят и законови промени. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

Министър Вълчев обясни, че на днешната среща от НИМХ отново са изразили искане за излизане от БАН.

„Обсъдихме двата варианта, които дадохме миналата седмица, като по-приемлив се оказва вариантът за извеждане на НИМХ от БАН. Това решение ще бъде разгледано на общото събрание на БАН вероятно на 10 септември. Това е най-добрият вариант, който можем да изберем и за БАН, и за НИМХ“, коментира той.

Министърът посочи, че в следващите дни от БАН ще оформят предложението, за да не се налага да се правят законови промени. „Ако няма такова положително решение на БАН, ще предложим законови промени, които да бъдат за уреждането на НИМХ извън структурата на БАН“, обясни Вълчев.

"Ако Общото събрание на БАН вземе решение за изваждане на НИМХ, извеждането на Института може да се реализира много по-бързо. За реалистичен вариант говорим това да се случи на 1 януари 2019 г. Но ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможността на Народното събрание в най-кратки срокове да вземе решението. Мисля, че пак е реалистична датата 1 януари 2019 г.", обясни Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България