Красимир Вълчев: Критериите за прием в първи клас не успяха да предотвратят порочните практики

Красимир Вълчев

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев призна, че държавата се е провалила в опита си да систематизира приема на ученици в общински училища. Това става ясно от писмен отговор на министъра на въпрос от народния представител от ПГ на "Обединени патриоти" Миглена Александрова относно проблемите с адресната регистрация при приема на първокласници.

Водещ критерий за прием на децата в първи клас трябваше да бъде близостта на училището до настоящия адрес на родителите или най-краткото време за достигане до учебното заведение.

“За съжаление посочените критерии не успяха да предотвратят порочната практика с некоректна адресна регистрация и бележки, които не отговарят на истината относно местоработата на родителите”, пише Вълчев. Оказва се, че масово родители на ученици, които са искали да ги запишат в елитни училища са фалшифицирали бележки, с които доказват, че работят в съседство на учебното заведение или живеят почти до неговия двор.

Предвид изложеното, Министерството на образованието и науката обсъжда различни варианти за промяна в Наредба № 10 1.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, които да бъдат в услуга на коректните граждани и да се пресекат порочните практики при приема на децата в училищната система, пише още в отговора на министър Вълчев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование