Красимир Вълчев: МОН е готово да предприеме действия за изваждането на НИМХ от БАН

Министерството на образованието е готово да предприеме действия за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология от БАН. Това каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Той добави, че е разговарял с ръководствата на института и БАН и се надява в кратък период да намерят решение.

Министър Вълчев изрази съжаление, че от последната среща преди месец и половина отношенията не са се подобрили, а по скоро са се влошили. Договореността тогава е била да се помогне в краткосрочен план дейността на института както от министерството, така и от БАН - нещо, което не е изпълнено от страна на БАН.

В дългосрочен план е трябвало да се отдели бюджетната субсидия за националния институт по хидрология и метеорология. Самият институт не е типична научна организация като основната част от работата е хидрометеорологичното обслужване и това трябва да бъде отчетено от страна на БАН, поясни министър Вълчев.

"Ние предоставяме допълнителни средства над това, което предоставя Академията. Недоволството на Института дойде от разпределението на допълнително дадените в началото на годината 15 милиона лева за увеличение на субсидията на БАН. Доколкото разбирам от тяхното отворено писмо от вчера, недоволството им е въобще към перспективите и за съществуването в рамките на Академията заради неразбирането от страна на ръководните органи на БАН, най-вече от общото събрание", заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България