Красимир Вълчев се срещна с български учени в ЦЕРН

Нови възможности за участие на български учени в проекти на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева бяха обсъдени по време на срещата на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с нашите изследователи в Швейцария. Министър Вълчев се срещна още с генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти, с директора на дирекция „Ускорители и технологии“ Фредерик Бродри и с директора на дирекция „Отношения със страните-членки на ЦЕРН“ Шарлот Уаракул, съобщиха от МОН.

Министърът бе запознат с експеримента CMS, в който има значително българско участие. Това е един от големите детектори на елементарни частици в Големия адронен ускорител в ЦЕРН, в чиято поддръжка и експлоатация България участва от 1999 г. Изследванията на структурата на материята има влияние за развитието у нас на физиката на високите енергии, ядрената физика, информатика, електроника, медицина и др.

От 2008 година досега в ЦЕРН са обучени 640 български преподаватели по физика и природни науки, директори на математически и природоматематически гимназии. От 2014 година има и втора специална програма за учители по IT технологии и инженерни дисциплини от професионални гимназии. По програма на ЦЕРН за двуседмично обучение на ученици са обучени и 3600 деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование