Красимир Вълчев: С допълнителни 6 млн. лв. ще се финансират всички училища

Снимка: Архив

Вероятно още през тази седмица ще бъде гласувано постановление за предоставянето на допълнителни средства - малко над 6 милиона лева, за купуването на ученически шкафчета за всички училища в страната, за да се олекотят раниците на учениците от първи до седми клас. Това съобщи пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след като откри новата учебна година в 120-о Основно училище "Г. С. Раковски" в столицата.

Той отбеляза, че програмата за купуване на ученически шкафчета в страната започна през тази година, с намерението да е две или тригодишна, за да се финансират всички училища и ученици.

До края на годината може да финансираме всички училища - за всички ученици от първи до седми клас, за да имат шкафчета, в които да оставят своите учебници, обясни министър Вълчев.

Той коментира, че проблемът с тежестта на раниците е значителен, като средно една ученическа раница тежи седем килограма - със самата тежест на раницата, с учебниците в нея, а понякога в нея учениците носят също "вода и гуменки". Не може тежестта на раницата да я свалим изведнъж от седем на четири килограма, но през миналата година започнахме да изпълняваме списък от седем мерки за намаляване на теглото на ученическите раници, каза министър Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование