Красимир Вълчев - Човек от системата

Красимир Вълчев

Дългогодишният главен секретар на МОН поема ръководството му в трудно време за образователната система, когато пред нея повече отвсякога са поставени амбициозни цели като двойно увеличение на учителските заплати и промяна във финансирането на учебните заведения.

Красимир Вълчев заема един от ключовите постове в министерството на образованието - главен секретар от 8 години, с малки прекъсвания, по време на редица сътресения и смяна на няколко правителства. Това според мнозина го прави подходящ ръководител на МОН след заявената от управляващите амбициозна цел за двойно увеличение на учителските заплати за 4 години.

Критиците му пък казват, че Вълчев няма смело да смени посоката в политиката на МОН, защото го определят като близък до предишните министри Меглена Кунева и Даниел Вълчев. Дали това ще стане, е рано да се каже, защото Вълчев досега се е занимавал по-скоро с чиновническа, но не и с чисто политическа дейност. Името му рядко е забърквано в скандали, но сред последните бе за спряната обществена поръчка от 2 млн. лв. за антистрес топки, табели и рекламни материали по времето на Кунева, защото под нея стоеше подписът на Вълчев.

Той заема поста главен секретар, през септември 2009 г., поканен от тогавашния министър Йорданка Фандъкова. През ноември тя е избрана за кмет на София, а Вълчев остава в МОН при наследилия я неин заместник Сергей Игнатов. След неговото отстраняване поста поема акад. Стефан Воденичаров. Вълчев остава в просветното министерство и при служебното правителство на Марин Райков с министър проф. Николай Милошев.

По време на правителството на Орешарски, когато министър е Анелия Клисарова, Вълчев напуска поста главен секретар и се връща обратно през 2014 г. при служебния кабинет на проф. Георги Близнашки.

Вълчев остава главен секретар и при управлението на проф. Тодор Танев от ноември 2014 до февруари 2016 г. и при Меглена Кунева от февруари 2016 до януари 2017 г. След това обаче отказва да работи със служебния министър проф. Николай Денков и по това време е началник отдел в дирекция “Финансиране на общините” в Министерството на финансите.

Това начинание не е ново за Вълчев, тъй като той работи като експерт във ведомството от 2002 до 2009 г., където се занимава с с планиране, изпълнение и оценка на бюджетни разходи. От първите изяви на Вълчев като министър изглежда, че той ясно осъзнава нелеката си задача. Обещанията по време на предизборната кампания бяха големи, сега очакванията са още по-големи.

“Не знам дали има друга управленска програма, в която образованието и науката да са изведени толкова категорично като приоритет и да има толкова ясен бюджетен ангажимент за това. Моята задача заедно с хората в образованието е да оправдаем това доверие”, каза министърът при поемането на поста.

Освен това се ангажира да привлече повече млади хора в системата и да работи за повишаването на мотивацията и престижа на учителската професия. Цел, която си поставят няколко правителства поред и за всички се оказва особено сложна.

Сега, още в началото на мандата, на Вълчев му се налага да бъде арбитър между родители и учители, между които напрежението нараства. От една страна, родителите протестират с искане за видеонаблюдение и повече контрол в училище, а от друга, учителите заплашват да повторят 40-дневната стачка от 2007 г., ако бъдат наблюдавани и подслушвани по време на работа. Надеждите на двете страни са насочени именно към министъра.

Една от първите цели, които си постави Вълчев, бе до юни да бъде изготвен междуинституционален план срещу ранното отпадане от училище и неграмотността, най-вече сред малцинствата. Предвижда се на общинско ниво да работят екипи, които да издирват и вкарват всяко дете в училище и детска градина.

На хоризонта все още има и проблеми по ОП “Наука и образование”, която бе застрашена от спиране по времето на Кунева.

Едно е сигурно - Вълчев поема министерството в трудно време за системата и пред него стои задачата да променя дългогодишни практики, заради които тя неведнъж е буксувала. Дали ще се справи, предстои да видим.

 

Седем години в Министерството на финансите

Красимир Вълчев е роден на 9 юни 1975 година. Магистър по публични финанси от Икономическия университет във Варна. Преминал е обучение по “Бюджет и финансово управление” в университета “Дюк” в САЩ.

Има опит в сферата на финансирането на образованието, оценка и наблюдение на изпълнението на европейските предприсъединителни програми.

През 2002 г. започва работа в Министерството на финансите, като от 2003 до 2009 г. е експерт в дирекция “Държавни разходи”.

 

За него

Важно е да намери правилната пътечка

Няма да давам съвети на Красимир Вълчев, защото той познава министерството не по-зле от мен. Всички сектори в това министерство са еднакво важни, така че първият ми призив е да има грижа за всички сектори, защото няма как един сектор да върви напред, а другите са изостават. Вторият ми призив е да намери тази тънка пътечка, от която има нужда ОП “Наука и образование”, така че да се поздравим през 2018-2023 г. с успех. Има много широки пътища, които обаче водят в грешна посока. Затова е много важно, колкото и да е трудно, тази пътечка да бъде уцелена.

Проф. Николай Денков, служебен образователен министър в кабинета “Герджиков”

 

Спокоен съм за образованието

Вече съм спокоен за сектора, след като Краси Вълчев стана министър на образованието.

Той беше във финансите. Подготви проекта за делегираните бюджети. От това време го познавам. Става въпрос за времето, в което аз бях министър. После Йорданка Фандъкова го покани за главен секретар.

Даниел Вълчев, министър на образованието в кабинета “Станишев”

 

От добър чиновник - добър политик

Красимир Вълчев би могъл от добър чиновник да стане добър министър на образованието. Той е известен, всички учители го познават, всички шефове на регионалните управления, ректорите го познават. Той познава много добре образователното министерство. Единственото, което не му достига, е политически опит. Едва ли има някой по-добър от Вълчев за поста образователен министър. Трябва да му се дадат 100 дни толеранс.

Проф. Тодор Танев, министър на образованието във второто правителство на Борисов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети