Красимир Каракачанов: Българската индустрия ще участва в модернизационния проект за Сухопътните войски

Снимка: Архив

Няколко фирми проявяват интерес към проекта за бойни машини на Сухопътните войски. Най-същественото ни условие е новите машини да се сглобяват в България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти при посещението си в завод „ТЕРЕМ – Хан Крум“ ЕООД – град Търговище.

Той бе там днес заедно с министър-председателя Бойко Борисов. „По този начин една голяма част от парите, които ще даде българският данъкоплатец, ще останат в България като поддръжка, заплати, ремонт в съществуващата материална база“, допълни министър Каракачанов. Предвижда се ремонт и модернизация на съществуващата техника да се извършват в България, добави още той.

В „ТЕРЕМ – Хан Крум“ министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев се запознаха с технологичните възможности на военно-ремонтния завод и разгледаха част от готовата продукция – ремонтирани танкове Т-55 и Т-72 и модернизирана машина МТЛБ-М1.

До две седмици се очаква в Министерския съвет да влязат отново модернизационните проекти за Българската армия – за придобиване на нов боен самолет за ВВС и за бойни машини за Сухопътните войски.

Предстои Министерският съвет да гласува 1 милиард и 220 милиона лева за модернизация на Сухопътните войски – това каза министър-председателят Бойко Борисов в завода. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че желанието на ръководството на Министерството на отбраната е в максимална степен тези средства да отидат за българските заводи. Така ефектът от модернизационните проекти ще е много по-голям.

Премиерът Бойко Борисов поздрави работещите в завод „ТЕРЕМ – Хан Крум“ за професионалната работа. Той подчерта, че заводът е запазил своя потенциал и материална база и има условия да извършва модернизация и поддръжка на съществуващата техника по стандартите на НАТО. „Тук виждаме прекрасна работа на Българската академия на науките, военно-експертния потенциал, инженерите, учените и тези, които разработват новите системи“ – каза премиерът. Той добави, че част от ремонтираните машини и разработваните нови системи могат да бъдат полезни и за нуждите на „Гранична полиция“, пожарната, жандармерията. Продукцията на завода има огромен пазар и в бъдеще - възможности за сътрудничество с големи компании.

„Дълги години сме купували най-добрите транспортни самолети, най-добрите транспортни хеликоптери. Само транспортни. Сега говорим за бойни машини, които да защитават населението, суверенитета и целостта на България“, подчерта премиерът.

Около 250 души работят в „ТЕРЕМ – Хан Крум“ в момента и имат гарантирана работа за около година и половина - две. Имаше дълъг период на възстановяване на способностите на дружеството, преди това около две години не е имало работа – каза пред журналисти Васил Хараланов, управител на „ТЕРЕМ - Хан Крум“ ЕООД – Търговище.

Малко по-късно днес на военен полигон „Стража“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава полигонно изпитание на бойната техниката, ремонтирана в завод „ТЕРЕМ – Хан Крум“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България