Красимир Каракачанов: Имаме амбициозната цел да осъществим проектите за модернизация на въоръжените сили

България има амбициозната цел да осъществи проектите за модернизация на въоръжените си сили. Амбицията ни е и трите проекта да се движат едновременно и другата ни голяма амбиция е чрез тези проекти за модернизация на Българската армия, търсейки партньорите, с които да ги осъществим, да дадем възможност и на българските предприятия в този бранш да участват. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес в Централния военен клуб на откриването на Българо-американския форум на отбранителната индустрия, организиран от Министерството на отбраната и Американската Централноевропейска бизнес асоциация (ACEBA).

По думите му амбицията е чрез проектите за модернизация да се дадат на въоръжените сили нови възможности, да се възстановят и повишат способностите им, което би било и мощен стимул за българската икономика.

„Когато искаш да бъдеш уважаван член в една международна организация, каквато е НАТО, трябва да имаш способностите“, посочи министър Каракачанов. Той отбеляза, че осъществяването на проектите за модернизация са закъснели във времето, тъй като е трябвало да бъдат задействани поне преди 10 години и вече да са реализирани. „На нас се пада тежката, но в същото време отговорна, а и благородна по отношение на сигурността и въоръжените ни сили задача да придвижим напред тези проекти“, заяви министърът на отбраната.

„Горд съм да заявя, че отбранителното ни сътрудничество е по-силно от всякога“, каза посланикът на САЩ в България Негово Превъзходителство Ерик Рубин, който даде за пример домакинството на България на провелото се през лятото широкомащабно учение „Saber Guardian -2017”, както и други съвместни дейности. Посланик Рубин отбеляза също, че САЩ приветства българските усилия за увеличаване на разходите за отбрана, за да стане страната още по-силен и оперативно съвместим съюзник, както и да покрие ангажиментите, поети от всички съюзници на срещите на върха на НАТО в Уелс и във Варшава.

„България продължава все повече да бъде сред предпочитаните дестинации за американски инвестиции със своята стабилна политическа и регулаторна среда“ отбеляза президентът на Американската Централноевропейска бизнес асоциация (ACEBA) Ерик Стюарт. Във форума участват американски и български компании с интерес за индустриално сътрудничество и инвестиции, както и представители на български технически университети и образователни центрове с цел партньорство в научно-изследователската дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България