Красимир Каракачанов: Има една оферта по обществената поръчка за Су-25 и тя е от Беларус

Снимка: Архив

Има само една оферта по обществената поръчка за самолети Су-25, която е от дружество от Беларус. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов от трибуната на Народното събрание.

„Обществената поръчка за самолети Су-25 е обявена като процедура на договаряне без публикуване на обявление. Изпратена е покана на две дружества – в Беларус и в Русия. Срокът за подаване на офертите излезе на 10 септември и имаме едно подадено предложение – от Беларус. Комисията за избор на изпълнител на обществената поръчка започна работа на 12 септември, като крайният срок за решение е 12 октомври“, каза още Каракачанов и посочи, че критерий за възлагане на поръчката е най-изгодната цена.

„Заводът „Авионамс“ няма способности в момента да извършва ремонтни дейности на Су-25, затова не е поканен. По този повод проведохме среща с „Авионамс“ и самата компания е наясно, че няма способности в момента да извърши такъв ремонт“, обясни Каракачанов в отговор на въпрос за процедурата на МО за възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети. Според задалия въпроса депутат от левицата Николай Цонков с тази процедура се елиминира български завод, който е с капацитет да извърши поръчката.

От 2001 г. те не са ремонтирали подобни самолети, заяви Каракачанов. По думите му е имало писмо от синдикатите в "Авионамс", имало е и среща в началото на септември, като самите те са наясно, че "Авионамс" няма нито лиценз, нито способност в момента да извърши този ремонт. Способности имат и ремонт могат да извършат фирми, които имат лиценз за това, те са двете, до които сме изпратил поканата - в Русия и в Беларус, посочи министърът.

Той коментира, че това не е „Жигула“, която можеш да я дадеш за ремонт на всеки един сервиз. „Два са лицензираните завода, които могат да извършат ремонт на Су-25, и ние сме изпратили покана и до двата“, обясни вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България