Красимир Каракачанов: Общата европейска отбрана и армия са абсолютно необходими

Общата европейска отбрана и общата европейска армия са абсолютно необходими. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“ .

„Може ли да има обща европейска сигурност и обща европейска армия? Може, защото ако няма обща европейска отбрана и не се стигне до обща европейска отбрана ЕС ще загуби ролята, която и без това не си е издействал“, каза той.

По думите му може да се постигне обща европейска отбрана, ако по-малко се говори в Брюксел. „Може, ако ЕС се откаже или определени фактори се откажат от един Европейски съюз на две скорости. Може, ако има повече политици в Европа като г-н Макрон“, заяви Каракачанов.

По думите му обща европейска отбрана и обща европейска армия са абсолютно необходими. „По отношение на сътрудничество във военно-промишлената област, ако този проект означава да бъдат включени всички онези страни, включително малките като България, в един справедлив, отворен принцип, има смисъл от това“, заяви вицепремиерът.

"Когато говорим за военно-промишления комплекс, правителството разглежда нещата свързани. В проектите за модернизация, в повечето от тях - възможността ние да включим възможностите на нашия военно-промишлен комплекс са големи и ние не трябва да пропускаме тези възможности", заяви Каракачанов.

По темата с модернизация на армията, Каракачанов заяви, че страната ни изостава в този процес.

Той обърна внимание, че процесът се влачи от десетилетия. Министърът на отбраната постави въпроса - модернизация или мотивация. "Първите 15 до 20 години след промените, в армията се пипаше с мръсни политически ръкавици. Всички тези неща нанесоха огромно поражение върху съзнанието и мотивацията на българското войнство. Това, което се опитваме да правим, нещо, което не е правено от 2013 г. - увеличение на заплатите на военнослужещите", обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България