Красимир Каракачанов: Средно с 10% ще се увеличат заплатите в армията

Средно с 10% ще се увеличат заплатите в армията, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред БНТ. Той обаче не се ангажира с конкретна сума.

Амбицията ни е голяма част от работата да се извърши по бронираната машина в България, каза още Каракачанов.

„5-6 фирми имат интерес изграждането на бронираната машина да се извърши със съвместно участие в България. При реализиране на превъоръжаване и модернизиране на армията искаме да има българско участие. Проектът е на стойност над 1 млрд. лева. Плащането ще е разсрочено, разбира се.“, обясни той.

Освен "Грипен", F16, "Юрофайтър" може да се говори и за F18. Чакаме офертите, след като изпратим писмата към фирмите, добави министърът.

„Вчера подписахме споразумението за дефектацията за работната група, която трябва да оцени състоянието на самолетите.“, обяви Каракачанов.

Той определи оградата ни като стабилна и отбеляза, че единични случаи на пробив са нормални. Според него обаче трябва да имаме по-голяма оперативна група, която да може да реагира при инциденти по-бързо.

„Случва се някъде по оградата да прережат или да прескочат, но веднага се взимат мерки и се възстановява. В България за разлика от други европейски страни, тази ограда спаси от голямо нашествие, каквото беше започнало през 2012-2014 г. Оградата си върши работата, има пробиви, може един-двама да преминат, но няма съоръжение, което да не може да бъде преодоляно. Въпросът е да са инцидентни случаите. Необходимо е да имаме по-сериозна мобилна оперативна готовност, повече военнослужещи и гранични полицаи и видео наблюдение, тези проблеми се решават в движение.“, обясни министърът на отбраната.

Той коментира и оставката на Димитър Главчев .

„В коалицията няма напрежение, против съм оставката на Главчев, понеже няма нужда от изкуствена поляризация, крайните позиции на опозицията не са необходими. Крайна конфронтация не печели нищо, не може на всяка остра атака да се постъпва така. Не бива да се разделя обществото по духовни, религиозни и други принципи, не бива да се клевети страната ни, трябва да имаме национално достойнство, а не само да се ориентираш по дребния партиен егоизъм.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България