Красимир Каракачанов: 70% от българите подкрепят въвеждането на задължителна военна служба

Снимка: Архив

Над 70 % от българското общество подкрепя въвеждането на задължителна военна служба, а над четири от петима българите са за възстановяване на трудови войски. Тези данни съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитирайки проучване на военното министерство. Той се обяви за максимално широк дебат по темата за доброволната военна служба.

Военният министър не допусна удължаване на срока за предоставяне на оферти за нов изтребители. Срокът, поставен от министерството, е първи октомври.

“Никой не бърза. Има още две седмици, ако удължа срока по искане на един от потенциалните участници, това означава да вкарам другите в неравнопоставено положение и те да имат основание да мислят и дори да го кажат, че някой предварително нещо е нагласил, че се нарушава процедурата“, уточни Каракачанов.

Според плановете, България трябва да купи на първо време до 8 изтребителя. Стойността е около милиард и 800 милиона лева с ДДС за няколко години.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри годишната конференция на началниците на военните полиции на страните от НАТО.

В конференцията, чийто домакин е Служба "Военна полиция" в София, участват 78 представители на 32 държави.

В събитието ще участват също представители на стратегическите командвания на НАТО, командните структури, както и от центровете за усъвършенстване в Полша и Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България