Красимир Ципов: Няма достатъчно време да се преработи софтуерът на машините за местния вот

Снимка: Архив

С днешното решение опровергахме митовете и легендите, че сме против машинното гласуване на всяка цена да се премахне за всички видове избори. И първоначално предложението беше да остане за определен вид избори. Това коментира Красимир Ципов от ГЕРБ, който е член на правната комисия в НС, която по-рано днес реши да отпадне вота чрез машини на местни избори.

След дискусия стигнахме до заключението, че не виждаме проблем да остане за парламентарни избори", каза Ципов по БНТ.

По думите му няма достатъчно време да се преработи софтуера за местните избори. Не е ясно също къде ще се съхраняват тези машини и кой ще носи отговорност, ако нещо се случи с тях. Той напомни сложността на местните избори, където на някои места може да има пет вида гласувания и гласуването с машини няма да протече по-бързо от гласуването с бюлетините. Ципов смята, че гласуването с хартиени бюлетини струва десетки пъти по-евтино.

Според колегата му от БСП Явор Божанков се превръща в устойчива практика преди всеки избор да има промени в най-важния закон - изборния. "Последните избори ГЕРБ посред нощ опита да отмени преференциалния вот, този път машинния. Въпросът е кой печели от отмяната", каза Божанков.

По думите му ГЕРБ не желаят да въведат машинно гласуване, защото машините дават ясен, точен резултат и не подлежат на манипулация.

Правителството не въвежда машинния вот, така че това са абсолютно неуместни сравнения, контрира Ципов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика