Кремъл е готов на взаимодействие с Великобритания в разследването на инцидента с бившия руски разузнавач 

Кремъл заяви днес, че не е получавал молба за съдействие от британските власти във връзка с разследването на инцидента с бивш руски разузнавач , намерен в безсъзнание в търговски център в Солсбъри, графство Уилтшър.

"Не разполагаме с никаква информация за причините за случилото се, нито с какво се е занимавал този човек", заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес и ТАСС. По думите му Русия не е получавала молба за сътрудничество в разследването на този инцидент, но винаги е готова за взаимодействие.

Мъж на 60-ина година и жена на 30-ина година бяха намерени в безсъзнание на пейка в търговски център в Солсбъри, на 140 км югозападно от Лондон. Двамата бяха откарани в болницата в критично състояние. Според британски медии пострадалите са били изложени на досег с отровно вещество.

Впоследствие медиите идентифицираха мъжа като Сергей Скрипал, бивш полковник от руското военно разузнаване, осъден през 2006 г. на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания.

Скрипал, който до 1999 работел във военното разузнаване, а след това до 2003 г. в министерството на външните работи, беше арестуван от руската Федерална служба за сигурност през декември 2004 г., припомня ТАСС. В хода на разследването се изясни, че през 1995 г. той бил завербуван от британското разузнаване, на което предавал сведения, представляващи държавна тайна. На 9 август 2006 г. московски съд осъди Скрипал на 13 години затвор и го лиши от звания и държавни награди. На 9 юли 2010 г. Русия и САЩ си размениха лица, арестувани по обвинение в шпионаж. По силата на договореност между руското външно разузнаване и американското ЦРУ от САЩ бяха депортирани 10 руски граждани, а Русия предаде на САЩ четирима руски граждани, сред които Скрипал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа