Кремъл заяви, че все още не се провежда никаква подготовка за среща на върха между Путин и Тръмп

Кремъл заяви, че не е имало никакво обсъждане за планиране на среща на върха между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, откакто американският лидер е предложил в телефонен разговор с Путин, проведен на 20 март , подобна среща да се състои в Белия дом във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Оттогава Вашингтон изгони 60 руски дипломати и затвори руското консулство в Сиатъл заради твърденията за руска роля в отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Русия отговори съразмерно.

"На фона на тези събития е трудно да се обсъжда възможността за провеждане на среща на върха", каза на пресконференция представителят на Кремъл Юрий Ушаков. "Иска ни се да вярваме, че обсъжданията (за предложената среща) ще започнат", допълни той. "Иска ни се да се надяваме, че в един даден момент ще можем да започнем сериозен и конструктивен диалог."

Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган планират да обсъдят на срещата си на 3 април в Анкара сирийската проблематика, сътрудничеството в енергийната сфера и вноса на турска селскостопанска продукция, каза Ушаков, цитиран от ТАСС.

"Естествено, важен въпрос освен енергетиката е търговията в областта на селското стопанство. Миналата година Русия отмени ограниченията за вноса на редица турски селскостопански продукти и в резултат показателите на турския износ скочиха 1,6 пъти и достигнаха 1 милиард долара. Вероятно на срещата ще се обсъжда и въпросът за прословутите (турски) домати."

Ушаков допълни, че Русия ще положи максимални усилия, за да приключи до 2020 г. доставката на зенитно-ракетните комплекси С-400 за Турция.

"Този въпрос е бил повдиган от Турция. Доколкото знам, от наша страна ще бъдат положени усилия това искане на Турция да бъде удовлетворено", каза Ушаков в отговор на въпрос дали Русия възнамерява да ускори доставката на комплексите до 2020 г.

Той заяви, че е планирано до 30 декември 2019 г. газопроводът "Турски поток" да бъде въведен в експлоатация, като по думите му по-голямата част от разрешенията за неговото изграждане са получени. "Доставките по първата тръба ще са за турските потребители, а по втората към границата между Турция и ЕС, където се планира да бъде организирана точка на предаване."

Ушаков добави, че засега не е планирана среща на Путин със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. На 5 април обаче в Москва ще пристигне специален представител на китайския президент Си Цзинпин, който ще информира Путин по актуални въпроси, сред които вероятно разговорите миналата седмица между Си и Ким.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят