Кремъл не приема Радев за "проруски" кандидат, чака нови общи проекти

Първа реакция от официален Кремъл след избора на Румен Радев за президент на България. Говорителят на руския президент, Дмитрий Песков, коментира твърденията в западни медии, а и някои руски издания, че ген. Радев е проруски настроен, като посочи, че някои от изявленията му действително съвпадат с позициите на Москва.

Песков обаче подчерта, че Кремъл е против определянето на Радев като "проруски" кандидат.

Той коментира резултатите от изборите в България и Молдова, където президентските избори бяха спечелени от кандидата на Социалистическата партия Игор Додон, който получи 55% от гласовете на избирателите. Веднага след избирането си Додон се обяви провеждането на референдум, който да промени конституцията на Молдова така, че държавният глава на страната да има повече пълномощия.

На въпрос как ще коментира оценките на кандидатите (Радев и Додон - бел.авт.) като "проруски", Песков отговори:

"За това можем да съдим само по техни изявления. Ние не подкрепяме каквито и да било еднозначни оценки, но, разбира се, на нас ни импонират някои от техните позиции (на Радев и Додон - бел.авт.), които свидетелстват за готовността им да работят за подобряване на отношенията с другите страни, в това число с нашата", каза на брифинг Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и "Взгляд".

"Ние уважаваме избора, и на българския, и на молдовския народи и поздравяваме кандидатите, които удържаха победа в тези държави", добави Песков.

По думите му, Русия счита България за важна страна и по-рано е работила с нея по крупни съвместни проекти, които впоследствие са били прекратени. "Надявам се, че ще се появят нови", подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа