Кремъл: Няма доказателства обвинените от САЩ 12 души да са свързани с руското военно разузнаване

Руското външно министерство заяви, че няма доказателства обвинените от Вашингтон 12 души да са свързани с руското военно разузнаване или да са проникнали в компютри на Демократическата партия на Съединените щати, предаде Ройтерс.

По-рано вчера американското министерство правосъдието обяви, че е повдигнало обвинения срещу 12 руски военни разузнавачи заради хакерски действия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Твърди, се че тогава е извършено проникване в компютри на екипа на кандидата на демократите за президент Хилари Клинтън и на други представители на партията. Обвиненията бяха обявени от заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн:

"Предявени са поименни обвинения на 12 руски офицери... Единайсет от ответниците са обвинени в участие в заговор за незаконно проникване в компютри, кражба на документи и разпространяването на тези документи в интернет, с намерението да се повлияе на изборите", каза Розенстайн.

Според руското външно министерство обаче това обвинение цели да развали атмосферата преди срещата на върха между президентите на Съединените щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин в понеделник в Хелзинки.

Междувременно лидерът на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър призова президента Доналд Тръмп да отмени предвидената в понеделник среща с руския президент Владимир Путин заради повдигнатите обвинения срещу 12-те служители на руското военно разузнаване.

Белият дом потвърди, че срещата между Тръмп и Путин ще се състои по график в понеделник в Хелзинки въпреки призива на Шумър, предаде Франс прес.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа