Кремъл: Няма основание за тревога след съобщения, че някои станции за радиация не работят

Кремъл заяви днес, че няма основание за тревога, след като беше съобщено, че няколко руски станции за наблюдение на радиацията са спрели да предават данни след взрива на военен полигон в Русия по-рано този месец, предаде Ройтерс.

Вчера Организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ОДВЗЯО) каза, че двете руски станции за наблюдение, разположени най-близо до мястото на загадъчната експлозия край Северодвинск, са престанали да предават данни дни след взрива, станал на 8 август. Малко по-късно още две станции са направили същото. Това подхрани подозрения, че руските власти са им оказали влияние.

Попитан за твърденията на ОДВЗЯО, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че правителствените служби, отговарящи за съответните станции за наблюдение на радиацията, вършат своята работа както трябва.

Той заяви пред репортери, че не разполага с точна информация дали и как руските станции предават данни.

Песков каза, че руският президент Владимир Путин получава пълна информация след взрива край Северодвинск, но Кремъл не отговаря за станциите за наблюдение на радиацията, посочва ТАСС.

"Що се отнася до работата на станциите, честно казано, не знам на кого са подчинени. Това вероятно можете да откриете сами. . . и да поискате информация защо тези или онези данни се предават или не се предават", заяви говорителят на Путин.

"Но държавният глава, естествено, получава цялата информация за това какво се случва там", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят