Кремъл отрича твърденията на "Майкрософт" за руски предизборни кибератаки в САЩ

Кремъл отхвърли днес като безпочвено твърдението на софтуерния гигант "Майкрософт" , че е разкрил фалшиви уебсайтове, свързани с усилията на руското разузнаване да се меси в изборите за Конгрес в САЩ през ноември, предаде ДПА.

От технологичната компания казаха, че нейният отдел за дигитални престъпления е подал миналата седмица съдебен иск да отнеме контрола над шест измамни интернет домейна от хакерска група, за която се смята, че е свързана с руското правителство.

"Вече сме използвали този подход 12 пъти за 2 години, за да закрием 84 фалшиви уебсайтове, свързани с тази група", се казва в съобщението на "Майкрософт". Компанията идентифицира хакерската група като "Стронций", позната още с псевдонимите "Фенси беър" и АРТ28, и добави, че тя представлява "заплаха за сигурността на разрастващ се кръг от групи, свързани с двете (основни) американски политически партии" в навечерието на предстоящите през ноември междинни избори в САЩ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече днес обвиненията на "Майкрософт" безпочвени. "Не знаем за какви хакери говорят те и за какъв вид изборна намеса", посочи той. Според него компанията няма доказателства в подкрепа на своите обвинения.

В съобщението си "Майкрософт" отбелязва, че тези последни разкрития "явно сочат, че високотехнологичният сектор трябва да направи повече за защита на демократичния процес".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България