Крепостта Царевец отново е сцена за опера, балет и мюзикъли

Сред бойните кули на историческия хълм ще се изявят именити изпълнители като Орлин Горанов, Калуди Калудов, Йоана Железчева

Крепостта Царевец във Велико Търново за поредна година се превръща в сцена за изяви на оперните, музикални и балетни театри от Русе, Варна, Бургас и Велико Търново. Великолепни постановки ще бъдат представени сред естествения декор на бойните кули на историческия хълм през периода от 7 юли до 5 септември. Зрителите ще могат да се насладят на всички форми на музикалното сценично изкуство.

“Афишът на „Сцена на вековете” е презентиран и по време на туристически изложения в Букурещ и Будапеща, а туроператори заявиха сериозен интерес като пожелаха да включат сценичните изяви в туровете”, обявиха от общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”.

„Сцена на вековете е уникално събитие в културния живот на България“, изтъкна директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни отношения“ в Община Велико Търново Нелина Църова.

Мащабната културна проява в старата столица, която ще представи 8 заглавия, стартира в събота с представление на балет “Арабеск”, който ще пресъздаде вълнуващата история за съдбата на двамата влюбени от Верона – Ромео и Жулиета.

„Трупата за съвременен танц тази година чества половинвековен юбилей. Велико Търново е свързан много сантиментално с балет „Арабеск”. През 2010 г. на крепостта Царевец беше последното ни представление като самостоятелна балетна трупа. След това балетът стана част от една обща структура – Държавен музикален и балетен център. След осем години трупата има възможност да се представи в старата столица със своята най-нова постановка – „Ромео и Жулиета”, обясни хореографът Боряна Сечанова, артистичен директор на балет „Арабеск”.

Ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на балета – Виктория Петрова и Филип Миланов, в образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков.

На 14 юли Държавна Опера-Бургас ще представи една от най-известните опери на Джакомо Пучини – „Мадам Бътерфлай”. В ролята на Чо-чо-Сан ще се превъплъти Йоана Железчева, а в тази на Сузуки – Адреана Николова. Пинертон ще изиграе изключителният Калуди Калудов, а Шарплес – Марян Йовановски. Диригент на спектакъла е Иван Кожухаров, а режисьор – „Александър Текелиев”. Сопраното Йоана Железчева е сочена от критиците за най-добрата българска Чо-Чо-Сан, а световноизвестният тенор Калуди Калудов е пял в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Чили, Австралия. Калудов има в репетоара си над 60 централни тенорови партии от европейска оперна класика.

С още едно класическо заглавие в Третия летен сезон „Сцена на вековете” участва Операта в Бургас и това е „Аида”.Спектакълът ще бъде на 18 август, а в ролята на Аида зрителите ще видят Йоана Железчева. Ще й партнират Ивайло Михайлов (тенор), Кирил Манолов (баритон), Даниела Дякова (мецосопрано) и Делян Славов (бас). Диригент – маестро Иван Кожухаров.

На сцената под звездите на 21 юли ще се качи актьорският и музикалният състав на Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Нещо добре познато от екрана, но със сигурност различно в пресъздаването на живо, ще предложат изпълнителите на публиката.

„Мюзикъкът „Зоро” по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън, се е превърнал в марка на варненския културен институт“, изтъкват организаторите.

ТМПЦ-Варна ще се включи с още един спектакъл в афиша на „Сцена на вековете” тази година, а подготвената опера е „Джоконда” от Алмикаре Понкиели. Романтичната драма ще донесе духът на Венеция на крепостта Царевец на 11 август.

На 27 юли Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново ще представи мюзикъла по Добри Войников „Криворазбраната цивилизация”. Това е едно от най-играните и харесвани заглавия в репертоарния план на театъра. Културната институция се включва за втора поредна година в пищния фестивал на сцената издигната сред останките на царския дворец на Средновековния хълм.Актрисата Албена Михова ще участва в мюзикъла. Любимката от телевизионния екран ще изпълнява главната роля в спектакъла – на Мадам Злата. Предстои й да подпише договор с търновския храм на Мелпомена за участие в няколко представления на мюзикъла. Първото й превъплъщение в новия образ ще бъде на откритата сцена на крепостта „Царевец”.

Спектакълът по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников се играе за първи път в България. След обичания телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, търновският театър за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. Над сценария и режисурата работи Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, а диригент – Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова.

Музиката на Дечо Таралежков е писана специално за телевизионния мюзикъл през 70-те години и от тогава, вече близо 50 години, никой не е посягал към нея. Затова имахме голямо затруднение с намиране на нотния материал”, споделя директорът на театъра Васил Вълчев. Той отправя специална благодарност към съпругата на композитора Камелия Попова, която издирила и предоставила нотния материал на спектакъла на МДТ. Либретото на постановката е по оригиналния текст на Добри Войников, в което умело е вплетена музиката на Дечо Таралежков.

Мюзикълът "Криворазбраната цивилизация" е съвместна продукция на музикалния и драматичния отдел, а в него участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ.

В спектакъла всеки един от героите е охарактеризиран със своя музикална тема, а на сцената ще се качат солисти, актьори, хор и балет на великотърновския театър.

Държавна опера – Русе пък ще се представи с две заглавия на „Сцена на вековете”.

Оперетата „Луд Гидия” от Парашкев Хаджиев е насрочена за 3 август. В спектакъла специално участие ще има Фолклорен танцов театър „Найден Киров”.

„Специално за „Сцена на вековете” да влезе в ролята на Кадията е поканен Руслан Мъйнов”. Над 300 елемента са вложени в костюмите на участниците, които ще се качат на сцената – солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Русе. Диригент на постановката е Димитър Косев.Вторият спектакъл на Държавна опера Русе закрива „Сцена на вековете” това лято.Това е „Човекът от Ла Манча” с участието на Орлин Горанов и Мариан Бачев – съответно Дон Кихот и Санчо Панса. Изключителният тандем ще пренесе публиката в Севиля от края на 16 век на 5 септември.

Третият летен сезон на фестивала „Сцена на вековете” се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Три концерта са включени в съпътстващата програма на III Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Те ще са в Летния театър на старата столица. „Класика § Джаз с Хилда Казасян“ включва най-популярните класически мелодии на маестро Вили Казасян, които ще бъдат представени от дъщеря му Хилда и Русенската филхармония със специалното участие на Васил Петров, Христо Йоцов, Живко Петров и Димитър Карамфилов. На истински спектакъл с песните на „Опасният чаровник“-Тодор Колев великотърновската публика ще може да се наслади на 17 юли. Музикалните изпълнения ще са на оркестъра на Държавна опера-Варна и група „Акага“, а солист ще е актьорът Филип Аврамов. Най-успешната група на българската лайв сцена – Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ ще гостуват във Велико Търново на 24 август, заедно с оркестъра на Държавна опера-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България