Крепост става Атина днес заради протест, затварят пътища и метростанции

Блокиран и непроходим ще бъде днес центърът на Атина заради големия протест срещу Преспанското споразумение, който започва в 14:00 часа на площад Синтагма пред гръцкия парламент. Ще бъдат затворени централни булеварди и метростанции.

Очаква се в столицата да пристигнат над 3 000 автобуса с над 200 000 протестиращи от северна Гърция. В Ханя на остров Крит протестиращи се качиха на кораба с гръцки знамена. Малко преди да отплават, разгърнаха голямо гръцко знаме на пристанище Суда, пеейки "Македония е една".

Ще има представители и от Светата община Атон.

Основни лектори ще бъдат Крис Спирос, бивш американски сенатор и бивш председател на Парламента в Ню Хемпшир, Афродита Ману и говорител от Света Гора.

Драконови са мерките са сигурност. От 10:00 часа се затварят метростанциите "Синтагма", "Академиас" и "Омония". Въведени са също и извънредни правила за движение в по-широката зона в центъра на Атина.

2000 полицаи, хеликоптери и дронове ще записват, така че да има пълен регистър за ситуацията в центъра на Атина. Ще бъдат създадени „бариери“ от полицейски патрули, за да се противодейства при избухване на евентуални сблъсъци.

Очакванията са, че Атина ще бъде залята от над 2 000 000 протестиращи от цяла Гърция. Масовият митинг под мотото „Македония е Гърция“ се организира срещу предстоящото ратифициране на споразумението от гръцкия парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа