Крехко свинско месце за ценители

Месото от свински бут е едно от най-предпочитаните в кулинарията, защото е много крехко и, ако се приготви правилно, без да се изсуши, става сочно и ароматно, разпадащо се при докосване с вилицата. Може да се задуши на котлон или да се опече във фурна, но не го пържете, защото тогава става жилаво. Приготвянето му изисква повече време, за да се овкуси и изпече добре, но усилията напълно си заслужават, ако искате да оберете лаврите.

Шпикован свински бут

Необходими продукти:

1 кг свински бут обезкостен

3-4 маслини

2 скилидки чесън

чубрица

черен пипер зърна

1 дафинов лист

2 зърна бахар

3-4 глави лук

зехтин или олио

100 г течна готварска сметана

За марината:

150 мл червено вино

50 мл водка

2 с.л. ябълков оцет

млян черен пипер

чубрица

мащерка

Начин на приготвяне:

Месото, почистено от евентуални жилки, шпиковаме с маслини, черен пипер, дафиновия лист, накъсан на три, зърната бахар и чесън. Поръсваме с малко чубрица и мащерка, риган, млян черен пипер. Заливаме с виното, водката, оцета и оставяме за няколко часа да си попие всички аромати и миризми като от време на време го обръщаме. Лука нарязваме на кръгчета и слагаме в средата на тавата. Отгоре поставяме месото, намазваме го със зехтин и сипваме още малко в тавата. Маринатата изсипваме също в тава и добавяме чаша вода. Добавяме чубрица. Плътно завиваме тавата с фолио и печем на 200 градуса около 2 часа. Намаляваме фурната на 160 градуса и отиваме фолиото. Оставяме да се запече като от време на време поливаме със соса. Той се приготвя, като лука от тавата и соса от печенето пасираме с течната сметана. Сервираме топъл, защото се желира от сока на месото. Поднасяме филийки от месото с гарнитура по желание и сервираме сосиера със соса за месото или пък го поливаме в чинията.

Печен бут с пушено сирене и горчица

Необходими продукти:

800 г свински бут без кост

150 г пушено сирене

4 с.л. горчица

2 с.л. захар

4 с.л. вода

масло

сол

черен пипер

кимион

чесън на прах

Начин на приготвяне:

Захарта се карамелизира в подходящ съд на котлона. Добавят се водата и малко масло и се оставя да заври. Бутът се реже на тънки порции, без да се стига до края с ножа. Те се посоляват и натъркват с подправките. Оставят се да престоят половин час. След това се намазват първо с горчицата, а след това с карамеления сос. Във всеки разрез се поставя по едно парче топено сирене. Месото се притиска плътно, за да се събере в едно цяло, увива се в готварско фолио и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна час и половина. След това фолиото се отстранява и се допича, докато получи хрупкава златиста коричка. Поднася се в плато върху картофено пюре. Може да се гарнира и с варен ориз със зеленчуци, както и със зелена салата.

Задушен свински бут

Необходими продукти:

2 кг свиски бут

200 г бекон

2 дафинови листа

1 стрък розмарин

2 стръка риган

6 листа салвия

6 с.л.олио

1 с.л. зеленчуков бульон

1 ч.л. черен пипер млян

1 ч.л. сол

800 г домати

300 г моркови

200 мл бяло вино

2 лимона

4 скилидки чесън

2 глави лук

Начин на приготвяне:

Овкусете месото със сол и черен пипер и запържете леко от всички страни. Извадете го и в същата мазнина добавете нарязания на парченца бекон и запържете, след това добавяйте последователно ситно нарязания лук, чесъна, морковите и обелените и нарязани домати. Върнете обратно месото, сложете кората от 1 лимон и сока от двата лимона. Налейте виното, бульона и подправките. Печете във фурна на 160 градуса около 1,5-2 часа, в зависимост от месото, като от време на време го поливате с получения сос. Сервирайте нарязано на филийки.

Бут с картофи в гювеч

Необходими продукти:

1 кг свински бут

800 г картофи

5 червени чушки, печени

5 големи гъби

2 връзки пресен лук

1 глава стар лук

1/2 буркан белени домати

1 с.л. зеленчукова подправка

3 скилидки чесън

чубрица

магданоз

червен пипер

черен пипер

сол

олио

Начин на приготвяне:

Нарежете свинския бут на големи хапки или жулиени. Картофите нарежете на кубчета, лука - на едро, гъбите - на ивици. Червените печени чушки нарежете на кубчета. Сипете олио в гювеча и прибавете месото, поръсете с подправките и хубаво разбъркайте. После прибавете лука, картофите, гъбите и чушките. Разбъркайте отново и поръсете с още малко от подправките. Добавете белените домати и малко вода. Обелете скилидките чесън и поставете отгоре със ситно нарязан магданоз. Сложете гювеча във фурната и печете на умерена температура около час и половина.

Свинско роле

Необходими продукти:

1 кг свинско месо от бут или врат

За маринатата

200 мл червено вино

100 г мед

50 мл ракия

сол, черен пипер

За плънката

2-3 кисели краставички

2-3 гъби

2 яйца, твърдо сварени

100 г бекон

100 г кашкавал или топено сирене

черен пипер

олио

Начин на приготвяне:

Нарежете свинското на 4 пържоли и ги начукайте хубаво на тънко, като ги посолите и добавите черен пипер. Подредете ги в тава и ги залейте с маринатата, приготвена от смесените вино, ракия, мед, малко сол и черен пипер. Оставете да престоят 4 часа, като покриете тавата. В малко олио запържете нарязаните гъби и бекона. Овкусете ги със сол и червен пипер. Краставичките нарежете на ленти, както и кашкавала. По средата на всяка пържола наредете по дължина краставички, кашкавал, сварени яйца и гъби с бекон. Завийте на роле и стегнете с дебел конец. Подредете ролцата в тава, застлана с алуминиево фолио, леко намазнено. Сложете да се пекат в загрята фурна на 200 градуса около 45 минути, като ги обръщате от време на време. Преди сервиране разрежете на филийки.

Пълнен бут

Необходими продукти:

1 обезкостено свинско бутче (около 2 кг)

4 с.л. краве масло

1 каф. ч. олио

1 глава лук

2 моркова

2 твърдо сварени яйца

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. стрита чубрица

1/2 ч.л. смлян черен пипер

2 кисели краставички

2-3 дафинови листа

Начин на приготвяне:

Начукайте обезкостеното бутче с дървен чук. С върха на остър нож направете в средата дълбок прорез, в който сложете плънката. Тя се приготвя по следния начин: в 2 с.л. разтопено краве масло запържете нарязания на ситно лук и нарязаните на кубчета моркови (отделете няколко парченца за шпиковането). Свалете съда от огъня. Когато сместа изстине, прибавете киселите краставички и сварените яйца - нарязани на кубчета, и подправете с червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус. Сложете плънката в месото и зашийте отвора с попарен бял (за да се вижда) конец. Поставете бутчето в тавичка, намазана с останалото краве масло. Шпиковайте го с парченцата морков. Отгоре поръсете черен пипер и натрошените дафинови листа. Печете напълненото бутче отначало в силна фурна. След около 20 минути намалете градусите. През десетина минути обливайте месото с по една кафена чашка топла вода, смесена с олиото. След като месото се зачерви, обърнете го от другата страна. Накрая намажете бутчето с червен пипер, смесен с малко олио.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме