КРИБ се срещна с посланици и дипломати на ЕС

Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се срещна с посланици и дипломати в България на страните от Европейския съюз.

Срещата се проведе ден след представянето на Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, който се превърна в основа на задълбочената дискусия между бизнеса и дипломатите.

„Днес подновяваме редовния обмен на мнения и виждания за текущото икономическо и социално-политическо развитие в България, инвестиционния климат и възможностите за бизнеса в контекста на европейските и трансатлантическите перспективи“, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

В срещата участваха посланиците в България на Германия, Дания, Ирландия, Румъния, Словакия, Холандия и Чехия, заместник-посланиците в България на Австрия, Великобритания, Испания и Полша, както и дипломати от посолствата в България на Италия и Франция. Присъстваха и ръководители на двустранни камари, членове на КРИБ – на Германо-българската индустриална и търговска камара, на Френско-българската търговска и индустриална камара и на Конфиндустрия България.

Реформата в образованието, въвеждането на дуалната система, липсата на подготвени кадри за бизнеса и начините за преодоляването на този проблем бяха сред основните теми на разговора. От страна на дипломатите бе поставен въпрос и относно ниските възнаграждения в някои сектори на икономиката. Председателят на КРИБ посочи, че в индустрията възнагражденията на инженерните и ИКТ кадри растат и там добрите специалисти могат да се реализират и да получат много добро възнаграждение. Кирил Домусчиев посочи сътрудничеството с университетите като добър пример в посока преодоляване липсата на подготвени кадри.

Друга основна тема в дискусията бяха възможностите пред чуждите инвеститори у нас и в тази връзка преодоляването на административните пречки пред тях. От името на Управителния съвет Кирил Домусчиев заяви пред посланиците готовност КРИБ да оказва пълна информационна подкрепа на новопристигнали инвеститори или такива с бъдещи намерения в зависимост от спецификата на икономическите им дейности. „Ако имате инвеститори от вашите държави – КРИБ е насреща“, каза той. „Ние можем да се срещнем с тях, да ги посъветваме, но най-големият проблем за тях ще бъде да намерят нужните им работници.“

На въпрос от дипломатите във връзка с правосъдната система, противодействието на корупцията и мерките, които се предприемат, от страна на КРИБ бе заявено, че устойчиво е поставено началото на борбата с корупцията във всичките й разновидности, част от което са и извършените арести. Посочено бе, че мерките са в правилна посоки и бизнесът очаква това да бъде част от устойчиви и целенасочени действия на правителството като за бизнеса това е добре, защото се осветлява сивата икономика, слага се край на черната икономика, което пряко се отразява на светлия бизнес, който членува в КРИБ.

На въпрос от дипломатите относно приемането на еврото за национална валута и дали правителството прави необходимото за приемането на България в еврозоната, изпълнителният директор на КРИБ посл. Евгений Иванов отговори, че има редовен обмен на мнения с представители на правителството в лицето на министъра на финансите, министерство на икономиката и други компетентни ведомства, които конфедерацията счита за основни двигатели за изпълнението на този главен приоритет, който КРИБ си е поставил. „Можем да кажем, че дори оказваме необходимия натиск, за да не спира процесът и да бъдат изпълнявани поетите от България ангажименти за покриването на абсолютно всички критерии“, каза посл. Иванов. „За нас влизането в еврозоната няма алтернатива и в момента считаме, че правителството прави всичко необходимо тази задача да бъде изпълнена. Същото се отнася и за приемането на България в Шенген“.

В края на срещата беше постигната договореност диалогът между КРИБ и дипломатите в България да продължи на всеки шест месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес