Кризата в Украйна надвисна над Г-20

Сред топ темите е търговската война САЩ-Китай

Тръмп отмени в туитър срещата си с Путин

Напрежението между Украйна и Русия след сблъсъка в Керченския проток стана една от основните теми на започналата днес среща на лидерите от Г-20 в аржентинската столица Буенос Айрес. Форумът на 19-те най-развити страни плюс ЕС се очертава като най-напрегнатият от години заради множеството световни проблеми и различните позиции на държавите по тях, предаде Би Би Си.

Украинската криза бе посочена от US президента Доналд Тръмп като причина да отмени предвидените си в рамките на Г-20 разговори с руския си колега Владимир Путин. За това той съобщи в туитър от борда на “Еър форс уан” на път за Аржентина. Анализатори обаче отбелязват, че малко преди това бившият му адвокат Майкъл Коен призна, че е излъгал Конгреса, за да прикрие, че е водил преговори от името на Тръмп за сделка с недвижими имоти в Москва по време на кампанията за президентски вот през 2016 г. И допускат, че отмяната на срещата му с Путин може да е продиктувана от поредното разпалване на “руската връзка”.

От Кремъл коментираха отменената среща лаконично, като посочиха, че така Тръмп ще има повече свободно време за разговори в кулоарите.

Тръмп е изправен и пред друго предизвикателство на Г-20 - преговори с китайския му колега Си Цзинпин за търговската война САЩ-Китай. Към момента няма знаци за възможен пробив по проблема, според икономисти Си не е готов на исканите от US президента отстъпки и едва ли ще има новина от срещата им в Буенос Айрес.

Форумът не започна добре и за канцлерката Ангела Меркел, която закъсня за откриването заради сериозен проблем със самолета си (виж вдясно).

Друг пиперлив момент на Г-20 ще е участието на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който чрез срещи със световни лидери ще се опита да изчисти имиджа си, пострадал заради подозренията, че е замесен в убийството на журналиста Джамал Хашоги.

15_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят