Кризата удари и публичните домове в Гърция

 

В репортаж New York Times съобщава, че най-древната професия на света е засегната от финансовата криза в Гърция, като повечето от жриците избират тази професия по необходимост, а не по избор.

Сривът на икономиката и пристигането на десетки хиляди имигранти тласнаха още повече жени да проституират - въпреки, че цените са спаднали изключително много. Средно, една проститутка в Гърция заработва около 80 000 евро, но само около 40 процента от тези пари остават за нея. Останалата част се поделя между сводници, трафиканти и мафиоти, гласят тъжните данни от статистиката.

Никоя от проституиращите не счита своята професия за социална услуга и изразява отвращението си към своите клиенти, но вярва, че с платените 20 евро може да си купи нещо и преживее. На фона на вихрещата се криза през последните години все по-ниско падат и цените на сексуалните услуги. В по-слабо развитите райони цените стигат дори до 5 евро.

"Проституцията се разраства и се променя, особено в контекста на новата политическа, икономическа и културна среда", казва Григорий Лазос, професор по криминология в Атинския университет в Пантеон, визирайки болезнената икономическа строгост на Гърция. "През 2012 г.клиент трябваше да заплати средно 39 евро за проститутка в публичен дом докато през 2017 г. само 17 евро - 56% надолу", разказва г-н Лазос.

Според гръцкия закон публичните домове трябва да са разположени на поне 200 метра от училища, болници, църкви и площади. Все пак, предвид гъстотата на градския център на Атина, е почти невъзможно проститутките да бъдат в законни публични домеве. Г-н Лазос установи, че само осем от общо 798 действащи в Атина през август, са законни.

Проституцията е регламентирана на законово равнище в Германия, Гърция, Холандия, Австралия, Нова Зеландия и Швеция.

В Гърция проституцията е разрешена със закон за лица над 18 години и се контролира чрез Наказателния кодекс и Закона от 1981 г. за предпазване от венерически болести и сродни въпроси. За да се справи с нахлуването на чужденки, гръцкото правителство прилага Закона за нелегалното пребиваване и санкции за упражняване на професия без регистрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа