"Кризисни" туристи вдигнаха оборота на градските хотели във Варна

Неочакван ръст на гостите в най-мъртвия месец от годината - януари, отчитат големите градски хотели във Варна. Покрай снежната виелица, която затвори пътищата и летището на Богоявление, в част от обектите за 2-3 дни били наети всички стаи.

"Средно за месеца ще отчетем 50% заетост на базите при малко под 40% минали години", прогнозира пред "Труд" Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

"Кризисните" гости били хванати в снежния капан българи с автомобили, както и чужденци от различни националности, върнати от летището. За да ги обслужат, хотелиерите създали стройна организация за извозване на персонала и дори за снабдяване с храни и напитки, тъй като за ден-два са били нарушени нормалните графици за доставка на продукти. "Помогнахме на хората да преодолеят стреса и да се насладят на неочакваната кратка ваканция", обобщи Косев. Според него тази година ще е пикова за хотелите и ресторантите във Варна, тъй като градът е Европейска младежка столица 2017. Първите три събития, свързани със социалните иновации и младежката заетост, ще доведат още в края на следващата седмица повече от 150 гости от страната и чужбина. От бранша прогнозират лек ръст на цените в градските хотели през лятото, обзвързан и с повишение на заплатите на работещите в сектора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес