Криминалисти разследвали 38 ало измами за над 100 000 лв за година в Търновско

Криминалисти от Полицейското управелние във Велико Търново през миналата година са разследвали 38 телефонни измами за над 100 000 лв. Престъпленията са извършени на територията на общината.

14 от злодеянията са разкрити. От началото на тази година пък са извършени 15 ало измами, като 7 от тях са разкрити и извършителите са заловени.

Сред най-новите прийоми, които прилагат мошениците напоследък е наемането на "мулета" за прибиране на сумите от жертвите чрез обяви за работа по вестници и сайтове. Злосторниците се обаждали на хора, които са посочили телефите си в съобщение, че търсят препитание и им казвали, че могат да припечелят добра сума ако изпълнят куриерска услуга. Така нуждаещите се срещу обещано възнаграждение между 200 и 600 лева без да сидават сметка ставали преносители на парите от измамените старци до мошениците.

Друг вид набиране на "мулета" ставало и по обяви за продажби на автомобили. Измамниците се представяли за заинтересовани купувачи, но молели преди да видят въпросната кола, собственикът да им свърши дребна услуга като вземе пакет с пари от дадено лице и им го предаде.

Полицаите от старата столица до момента са се сбълскали с 8 такива случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България