Криминална история на 1800 години се заплете

Тройно убийство е извършено при готско нападение над Филипопол

Криминалната история отпреди около 1800 години, излязла при спасителни археологически разкопки до южната страната на тунела под митрополията в Пловдив, се заплита. Близо до останките от прободеното в гърдите от стрела дете, за което се писа доста, бяха открити два трупа на по-възрастни хора.

Антропологът Стайко Стайков по зъбите определи, че детето е било на възраст между 4 и 6 години. По същия начин установил, че единият от възрастните е бил на около 17 години. По китките на скелета имало нежни гривни и затова археолозите преценили, че това е било най-вероятно жена. Третият скелет е толкова обгорял, че не можело на този етап от проучванията да се прецени какъв е бил полът му. По-възрастните вероятно са посечени. Засега е рано да се правят заключения, тъй като костите са силно увредени от пожара след убийството и е нужен допълнителен анализ.

„Двамата очевидно са се опитвали да избягат от нападателите си с домашните си съкровища. Но не са успели. Единият, предполагам таткото, е държал няколко монети. А другият, вероятно майката - невероятно красива малка статуетка. Предполагаме, че е на Афродита“, каза за Под тепето ръководителят на археологическия обект Елена Божинова. Тя и екипът й, който работи на терен, са на мнение, че тройното убийство и опожаряването на жилищната сграда на семейството се е случило при голямото готско нападение над Филипопол през 251 г., когато градът е почти напълно изпепелен.

„Често попадаме на опожарени сгради от този период. Но изключително рядко - на открити човешки останки и подобен сюжет. Хората тук просто не са успели да избягат и да се спасят“, допълва Елена Божинова. Тя отново подчертава, че обектът, върху който работят от близо месец, е изключителен. След откритите главна улица и фрагменти от гигантска арка, бяха намерени и основите й, които категорично доказват, че този портален градеж е бил огромен по мащаб. Представлявал е малка триумфална арка. Основите й са дори под нивото на античната главна улица, която е водила към Източната порта.

Надяваме се да датираме с прецизност всички структури, след като бъдат обработени и реставрирани откритите на обекта монети и керамика. Намерихме 280 монети, без да броим колективната монетна находка у една от човешките останки“, допълни Елена Божинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука