Кристалина Георгиева: Бежанската вълна е като цунами, което може да ни удари

Снимка: Архив

"Бежанската вълна в този свят, който се тресе от конфликти и природни бедствия, е по-мощна, тя е като бавно движещо се цунами. Ако не предприемем мерки на хората там, където те са, това цунами неизбежно ще ни удари и нас в Европа". Това каза заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева пред БНТ.

Според Георгиева проблемът с бежанците може да бъде решен най-вече на мястото, където е възникнал и за това са отпуснати повече средства.

"За нас като европейци е много по-лесно да им помогнем там, отколкото да им помагаме тук. Тук е по-скъпо с пъти - 5, 6, ние в Европа виждаме, че не сме готови, не ни е лесно да приемаме хора, които са с друга култура и рискът, че Европа може да се окаже затворена, става все по-голям. Ние трябва да си помислим за устойчивото влизане на хора не само на пазара на труда, но и в обществото, което ги приема", поясни Геогиева.

Заместник-председателят на ЕК коментира също решението за "Брекзит" във Великобритания.

"Референдумът във Великобритания, който доведе до така наречения "Брекзит" доказа реалност, която е различна от тази с която сме свикнали и, за която не сме готови". Тя обясни, че младите и тяхната адаптивност не са били достатъчни да се справят с консерватизма и страховете на по-възрастното население на Великобритания.

"Има и позитив от Референдума, а той е - отрезвяването в Европа", казва Кристалина Георгиева. Масово хората днес казват: "А, бе хубав-лош с Европейския съюз е по-добре, отколкото без него. Във Финландия, в Германия, в Дания с 10-12% скочи подкрепата за Европейския съюз.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България