Кристалина Георгиева веднага хвърли ръкавицата на водача в класирането Гутереш

"След 18-месечна кампания в сянка зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева успя да убеди българския премиер Бойко Борисов да я номинира за поста генерален секретар на ООН", пише за днешното решение на кабинета politico.eu.

Георгиева заявява пред Politico, че тя трябва да бъде избрана за генерален секретар на ООН, защото има най-подходящите качества и опит.

„Хората са гневни навсякъде. Днес кризите се припокриват. Дори младите, образовани, богати хората в градовете са гневни", обяснява Георгиева. И веднага заявява, че ще бъде по-добра от водача в досегашните неофициални гласувания Антонио Гутерeш в ръководенето на 48-хилядния персонал на ООН, защото е "безмилостна".

Според Politico, позовавайки се на запознати с нейните планове, Георгиева си поставила две условия за влизане в състезанието - няколко източноевропейски страни да я подкрепят като общ кандидат на региона и никоя от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да не се опитва да блокира кандидатурата й.

Ако бъде избрана, Георгиева би била първият рускоговорящ генерален секретар в историята на ООН, но първо трябва да преодолее руския скептицизъм, породен от това, че е лидер на организация, налагаща санкции на Русия заради Украйна, напомня Politico.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България