Кристалина Георгиева ще говори пред Общото събрание на ООН на 3 октомври

Снимка: Архив

На 3 октомври 2016 г. /понеделник/ г-жа Кристалина Георгиева ще бъде изслушана от Общото събрание на ООН. Това се казва в съобщение, разпространено от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В светлината на последните обсъждания в Съвета за сигурност по подбора на новия ГС на ООН и на основание на Решение №810 на Министерския съвет от 28 септември 2016 година, Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност на ООН, с което номинира г-жа Кристалина Иванова Георгиева като кандидат на Република България за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН).

В писмото си министър-председателят изразява убеждение, че с професионалните и личните си достойнства кандидатурата на г-жа Георгиева ще допринесе за разширяване на кръга от способни дами, участващи в надпреварата и ще увеличи шансовете на Източноевропейската група да излъчи следващия ГС на ООН.

Подчертава се разностранният и всеобхватен опит, натрупан от г-жа Георгиева като вицепрезидент на ЕК и като комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, който й е позволил да създаде уникална квалификация, необходима за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена Световната организация.

В писмото се отбелязват и забележителните лидерски и реформаторски качества на г-жа Георгиева, които я открояват като ключов член на настоящия ръководен екип на Европейската комисия, както и доброто й познаване на процесите на глобално равнище.

Писмото е подписано от Министър-председателя на Република България на 28 септември 2016 г.

Днес писмото на премиера бе разпространено сред страните членки на ООН, с което г-жа Кристалина Георгиева се включи в състезанието за ГС на ООН.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България