Кристиан Вигенин: Мария Габриел е политическо назначение, без опит в изпълнителната власт

Снимка: Архив

Много е важно България да има своя еврокомисар, тъй като половин година страната ни няма свой еврокомисар, заяви пред БНТ депутатът от БСП за България Кристиан Вигенин.

По думите му, това не е особено добре за страна, която се готви да председателства Съвета на ЕС.

Еврокомисарят е фигура, която може да помогне не толкова организационно, колкото политически с позиции тази подготовка. Много важно е еврокомисарят да бъде български еврокомисар, а не просто еврокомисар, защото нашата оценка е, че предишният еврокомисар Кристалина Георгиева беше дистанцирана от българската действителност, смята Вигенин.

„В същото време не може да не направим оценката, че това е по-скоро един политически избор, политическо назначение и предложение. Аз познавам Мария Габриел, работил съм с нея като евродепутат в предишни години, един добър евродепутат, но на практика няма никакъв опит в изпълнителната власт, никога не се е занимавала с такъв тип неща. И струва ми се, че ако очакваме да получим ресора на Гюнтер Йотингер, който пък пое ресора на Кристалина Георгиева, тя самата нито като образование, нито като политическа дейност и работа в ЕП се е докосвала даже до тази тема.“

Дали е добър избора предстои да видим, но като българи ще я подкрепим, добави Вигенин. Но все пак като процедура не сме удовлетворени от факта, че независимо от заявките, ние като политическа сила още от миналата година говорим, че трябва да има дискусия, консултации между политическите сили по отношение на кандидатурата за еврокомисар, пък и по възможния ресор, такива нямаше и това смятаме, че е проблем, каза още Кристиан Вигенин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България