Кристиан Вигенин: Срещата ЕС - Западни Балкани беше успешна

Снимка: Архив

Вярно е, че за първи път от 15 години има подобна среща, но аз си направих труда да сравня декларацията от 2003 година от Солун и тази, която беше приета в София. Тази от 2003 година е далеч по-обещаваща, позитивна, говори се за европейска интеграция. Това коментира пред БНТ депутатът от ПГ на "БСП за България" и председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в НС.

По думите на Вигенин, в декларацията от София посланията са доста по-умерени. В интерес на истината трябва да кажем, че и ЕС се промени много, допълни той.

Вигенин подчерта, че усилията обаче трябва да продължат и след това - необходима е една по-активна работа с Австрия, според него, която вече заяви ангажимент да продължи работа по тези теми.

Чисто политически смятам, че беше постигнато по-малко, коментира Вигенин по повод срещата ЕС - Западни Балкани. "Като че ли нямаше дългосрочен политически ангажимент, това ме притеснява", допълни депутатът.

"Трябва обаче все пак да кажем, че това беше една успешна среща, тя постигна това, което беше възможно към момента. Не можем да виним българското правителство, че не е постигнат максимумът - така, както ние се надявахме в края на миналата година, определяйки нашите приоритети, но безспорно тази среща и ангажиментът към Западните Балкани е един от приносите на България, които ще бъдат запомнени", заяви Вигенин.

За да сме сигурни, че това ще се случи, нашият ангажимент трябва да продължи и след това, подчерта отново той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България