Кристиян Бойков: Не съм хаквал НАП

Цяла България се е обърнала срещу мен, оплака се компютърният специалист, задържан за кибератаката

Чувствам се разтревожен и нервен. Има за какво да се притеснявам, предвид това, че цяла България се е обърнала срещу мен. Това заяви 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, който беше задържан за хакерската атака срещу НАП, при която бяха източени личните данни на около 5 милиона българи.

"Доста невярна информация се изписа. Но за конкретния случай не се притеснявам", посочи Бойков по БТВ и отрече да е извършител на кибератаката с думите: "Не съм аз".

"Бях на терасата и пиех кафе, когато ГДБОП дойдоха в офиса. Обясниха ми правата и ми сложиха веднага белезници", разказа той. "Изключително много се притесних, дори бях пред нервен срив. Адвокатите ми казаха да не говоря по случая", каза Бойков. Той разкри също, че по време на разпитите е бил притискан и е имало "леки заплахи" към него, но добави, че това е "в реда на нещата" при подобни случаи.

"Не мога да говоря в конкретика, но имаше заплахи. Всичко това е описано и когато му дойде времето, съдията ще го прочете", поясни той.

Акцията в офиса на фирмата, където работи, продължила около седем часа. Иззет е един служебен компютър и два лични.

"Искаха да си призная абсолютно всичко, но аз няма какво да признавам, защото съм невинен", добави младият мъж.

Той не отрече, че познава киберспециалистите от ГДБОП и, че е работил с тях по предишни случаи. Обясни, че е останал в ареста по-малко от 72 часа.

"Не бих се нарекъл "вълшебник", както г-н Бойко Борисов каза.. Бих се определил като 20-годишен ученик, защото в момента все уча още", каза Кристиян Бойков.

"Резултатите върху фирмата са точно такива. От една седмица сме като под обсада", коментира представителят на работодателя му Георги Янков. "Нашата политика е такава, че не можем да отключим компютрите. Това е част от политиката за сигурност, която гарантира защитата на данни на нашите клиенти", допълни Янков.

Бойков каза, че не иска да отключи личните си два компютъра, защото там има много лична информация - "целият ми живот".

"Все още не мога да осмисля това, което ми се случва. Страхувам се", призна Кристиян, допълвайки, че неговата майка го подкрепя много. Работодателят му също заяви, че стои плътно зад него.

"Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв", каза още младият мъж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България