Кристоф Босбах, Велик майстор на ОВЛГ, пред „Труд“: Радвам се, че масонството в България просперира

Бих искал синът ми да стане свободен зидар

Великият майстор на Обединените велики ложи на Германия (ОВЛГ) Кристоф Босбах бе преди дни в България, за да участва в тържествата на Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) за 25-годишнината й. Кристоф Босбах бе част от събитието по валидирането на юбилейната пощенска марка на ОВЛБ, а на тържествена церемония получи и най-високото отличие на Обединената велика ложа на България златен почетен знак.

Преди да отпътува от София Кристоф Босбах отдели време да разговаряме за предизвикателствата и идеите на свободното зидарство.

- Когато преди няколко години разговаряхме, точно както с Вас, с живата легенда на масонството Томас Джаксън, той каза, че дарителството е сърцевина, но не е сърцевината на свободното зидарство. Кое е според Вас, Господин Босбах, сърцевината на масонството?

- Благотворителността е важна част от свободното зидарство. Но е факт, че това не е същността и сърцевината на масонството. Подразбира се, че правим благотворителни кампании и подкрепяме каузи, но основата на свободното зидарство не се състои в тях. Популярният въпрос е защо някой става свободен зидар, а най-краткият отговор е да правим добрите мъже още по-добри. Ние, свободните зидари, се стремим да развием в положителна посока собствения си характер. Затова следваме философия и символи, които са ни предоставени от свободното зидарство и имат два корена - древните зидарски, строителни символи. Но интерпретацията на символите идват от периода на просвещението. Не ложата или институцията те прави масон, а един човек сам, развивайки и усъвършенствайки себе си, да излезе пред обществото и да придаде на обществото, в което живее един вид добавена стойност.

- Може би трябваше да започнем от повода, по който сте в България - 25 години Обединена Велика Ложа на България. Какво беше пожеланието към българските ви братя и към Великия Майстор на ОВЛБ Искрен Йотов?

- Един от поводите е, че всяка една от великите ложи е напълно суверена. Няма организация, в която решенията да са взети навън. Имаме конференции и срещи, но не се вземат решения. И международното свободно зидарство съществува само благодарение на такива посещения и гостувания. Великите майстори на великите ложи се срещат навсякъде по света. Така действа и само така може да работи свободното зидарство. С брат Искрен ни свързва голямо приятелство. Запознахме се преди години в Черна гора. Тогава и двамата бяхме зам.-велики майстори и прекарахме много време заедно, говорихме по много теми. Оттогава имаме и приятелска връзка - той беше на моя рожден ден в Кьолн и когато се засичаме по събития на велики ложи по света също отделяме време да се видим и да споделим впечатления. Като Велик майстор брат Искрен го виждам основно в международните му участия и наблюденията ми са, че другите братя много го харесват и се радват той да бъде техен гост. Прави ми впечатление, че когато се изказва на наши форуми и конференции, той е много премерен и изказванията му винаги са много прецизни и балансирани. Това ме радва, защото е хубаво да виждаш добър приятел в такава светлина.

- Миналата година в интервю отново за вестник "Труд" припомних на Вашия предшественик - Рюдигер Темплин негово сравнение точно по повод на единението на масоните в България - той беше сравнил знаковата дата 20.06.2015 година с падането на Берлинската стена. Защо според Вас в братство, което се основава на изконни добродетели става възможно издигането на прегради между самите свободни зидари?

- Не бих се съгласил с брат Рюдигер. Двете събития трудно могат да се сравняват, защото падането на Берлинската стена повлия не само на Германия, а на цели общества от други страни и има друго символично значение. Това, което се случи в България през 2015 година стана възможно, защото имаше мъже, които в името на просперитета на масонството в България, загърбиха личното си его, оставиха себе си на заден план, за развитието на принципите на свободното зидарство.

А по отношение на втората част на въпроса ви за преградите - първият отговор е, че има различни системи на обучение сред свободните зидари. Има някои, които са ориентирани религиозно, други - философски, трети - исторически. Но там има малко проблеми и прегради. Основният проблем е, когато егоизмът оказва своята роля. Егото е основния проблем. Много са важни основните принципи на регулярността. Те са продиктувани от най-старата Велика ложа - Обединената велика ложа на Англия и са написани за пръв път през 1929 година (на 4.09.1929 г. Обединената велика ложа на Англия приема Декларация от 8 точки, озаглавена Основни положения, за да бъдат признати Великите ложи, б.р.). А през 1989/90 година в едно от правилата се отбелязва, че един свободен зидар трябва да вярва в едно върховно същество. В старата версия е Великият Архитект на Вселената, но за Англия е написана и до ден днешен по същия начин. Задължително е масоните да са вярващи в Бог - изключваме от нас само атеистите и агностиците.

Има други теми в регулярността, които са по-проблемни - това, че в свободното зидарство не се допускат жени, но погледнато от друга страна, можем да кажем, че има женски ложи, които от тяхна гледна точка са регулярни. Ние си гостуваме взаимно, но не ги признаваме. Това, което не се приема са смесените ложи. И това по мое лично мнение никога няма да се приеме за регулярно масонство.

- Има и едни хора, които се събират, казват, че са масони, но те не са регулярни, не са признати от Обединената велика ложа на Англия и от регулярните Велики ложи на света. Какви са те?

- Нерегулярни (смее се). Великите ложи трябва да бъдат инициирани от минимум една регулярна Велика ложа или от три ложи, които да са част от регулярна и призната Велика ложа. Ако нарушават някои от правилата на регулярността - тогава няма как да получат признание. Трябва много да се внимава - има и регулярни Велики ложи, които не са признати. По правило, в една страна трябва да има една Велика ложа. В България това е Обединената велика ложа на България (ОВЛБ). Всяко правило си има и изключения - има ситуации като Гърция или Италия, където има две велики ложи, които са регулярни, но примерно една е призната от половината велики ложи в световен мащаб, а другата - от други. Например, Германия признава едната Велика ложа в Италия, а Англия - другата.

- Как тогава би следвало да се реши въпроса в Италия - както в България през 2015 година, например?

- Това би било идеалното решение. Но има изключения. В много държави - в САЩ, Мексико, Австралия - там има във всеки щат велика ложа.

- На водещо място в сайта на Обединените Велики Ложи на Германия сте поставили посланието на Махатма Ганди - "Ние трябва да сме промяната, която желаем да видим в света". Бил ли е Махатма Ганди масон? И ако, да - къде? Доколкото знам, Великата ложа на Индия е основана през 1961 година?

- Не знаем дали той е бил свободен зидар. Но посланието му е важно за свободните зидари - ние трябва да се променяме към добро и да даваме пример за това на хората.

- Кои са най-знаковите имена от масонството в Германия, които бихте поставили като най-важните камъни в основата на появата и развитието на свободното зидарство при вас?

- Най-популярните и най-значимите са два въпроса. Ако говорим за най-популярни, то всички знаем Гьоте, Лесинг. Важен сред немските масони е бил Фридрих Втори, първо като кралска особа е един от основателите на първата велика ложа. С това е допринесъл, че в Прусия е можело да съществува свободното зидарство. И това е резултат от отношенията между Фридрих и Волтер. А Волтер е бил свободен зидар във Франция. И двамата са правили един философски обмен, който е бил много плодотворен за свободното зидарство в Германия. Не бих искал да изреждам имена, само за да не пропусна някого - десетки масони са дали своя труд, за да бъде свободното зидарство разпространено в нашите земи преди няколко века.

- Една масонска изложба придоби широка популярност в Германия, но бързо предизвика интерес и в други страни - става дума за експозицията от Хановер „Египетските мистерии и масонството - Озирис и Изида“. Великият майстор на ОВЛБ Искрен Йотов сподели в интервю пред „Труд“ наскоро изключителни впечатления от нея. Кога ще я видим и в България?

- Да, вече съм свързал Искрен с организаторите и вече са в предварителни разговори. Изложбата е планирана до 2019 година като гостувания, но България ще бъде включена в представянето. И ще се радвам да дойдем на премиера тук. Изложбата е много интересна, с много красиви експонати. В същността си представлява една философско-интелектуална ос между свободното зидарство и египетските мистерии.

- Може би е по-личен този въпрос, но кой е най-близкият Ви човек, на когото сте сложили препаска върху очите, за да го въведете в храма и какво му казахте, когато го поканихте да стане свободен зидар като Вас?

- Труден въпрос. Искам да го кажа по друг начин - в периода, в който аз бях майстор на моята ложа, приех млади братя, които в последствие ми станаха близки приятели. Но не съм имал радостта да приема някого, който преди това е бил мой близък приятел. Но ще ви споделя нещо, което - да, по-лично е - надявам се в близките 4-5 години това да се случи с моя син. Той вече има интерес към свободното зидарство.

- Пожелавам Ви го.

- Благодаря.

- Пожеланията Ви към читателите на вестник „Труд“? И към свободните зидари от България?

- На читателите на вестник „Труд“ пожелавам нарастващ интерес към свободното зидарство. А на българските си братя - да запазят хармонията и да продължат да бъдат толерантни и взаимопомагащи едни към други. Да работят в името на продължаващия си просперитет.

 

Нашият гост

Кристоф Босбах е роден на 27.10.1961 г. Юрист по образование. Директор продажби Dell Technologies. (Account Executive Dell Technologies). Семеен с две деца на 25 и 26 г.

Свободен зидар от 1991 г. , майстор на ложа 2008-2012, заместник велик майстор на ОВЛГ 2008-2012. Велик майстор на Обединените велики ложи на Германия (ОВЛГ) от 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта