Кристо издига „Мастаба“ в лондонския Хайд парк

Инсталация от 7506 цветни варела ще се носи по водите на езерото Сърпентайн (ИНФОГРАФИКА)

Изложба събира рисунки и скулптури от последните 50 години

На 18 юни Христо Явашев-Кристо ще постави своя скулптура в лондонския Хайд парк. “Мастаба” е първата голяма творба на открито във Великобритания на световноизвестния художникът от български произход. Тя ще бъде инсталирана в изкуственото езеро Сърпентайн зад двореца Кенсингтън и ще се носи по водата. Творбата ще е част от ретроспективна изложба на галерия “Сърпентайн”, включваща рисунки, скулптури и снимки от последните 50 години от живота на Кристо и неговата вече покойна спътница Жан-Клод.

Мастабата ще бъде изградена от 7506 шарени варела, инсталирани на платформа от пластмасови кубове. Тя ще тежи 500 тона, ще струва около 4,2 млн. долара и ще се финансира изцяло от художника.

Кристо отдавна проявява интерес към мастабите - това са гробници с трапецовидна форма, характерни за Месопотамия. През 1975 г. той вече е проектирал мастаба в Тексас, САЩ и е в процес на работа върху в Абу Даби, която според художника ще е най-голямата структура на изкуството в света. Тя ще се издига насред пясъците и ще бъде в оранжев цвят, докато скулптурата в Лондон ще съдържа цветовете на британския флаг - синьо, червено и бяло, а също така и лилаво. Както обяснява Кристо, “лилавото е много кралски цвят”.

През 2016 г. мастаба в умален размер (дължина 17 метра и широчина 9 метра) бе изградена в Музея за модерно и съвременно изквуство “Фондация Магт” (Fondation Maeght) близо до Ница, Франция.

Последният известен проект на Кристо беше от 2016 година - “Плаващите кейове” в Италия. Те свързаха италианския град Сулцано, на брега на северното италианско езеро Изео, с големия остров Монте Изола. Инсталацията предизвика огромен интерес - бе посетена от над 1,5 млн. души и се превърна в най-посещаваното културно събитие в Италия за годината.

23-100

 

Проект за 340 млн. долара

Абу Даби чака най-голямата скулптура от варели в света

Идеята за инсталация от варели – древна форма, която да се впише в различни пространства, Кристо и вече покойната му съпруга му Жан-Клод разработват още от края на 60-те години. През 1977 г. Кристо реализира подготвителните рисунки за мащабния проект “Мастаба”, замислен като най-голямата скулптура от варели в света и единствената перманентна работа на артиста.

Тя трябва да бъде висока 150 метра. Проектът все още очаква финансиране и необходимите разрешения за осъществяването му. Кристо предвижда “Мастаба” да бъде изградена от 410 000 цветни нефтени варела. Тя трябва да се издигне в пустинята Ал Гарбия, на 160 км от град Абу Даби.

Според предварителните разчети проектът “Мастаба” се оценява на 340 млн. долара, като Кристо твърди, че финансирането ще е смесено – независимо, от продажбата на собствени творби, и от инвеститори. Очаква се, че конструирането ще отнеме около 30 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства