Кристо лектор на "Берлинале"

Световноизвестният концептуален артист от български произход Христо Явашев-Кристо ще вземе участие като гост-лектор на тазгодишния кинофестивал „Берлинале“.

67-ият филмов фестивал в Берлин ще бъде открит на 9 февруари с френския филм „Джанго“ - биографичен разказ за джаз композитора и китарист Жан Райнхарт-Джанго, пише The Hollywood Reporter. „Джанго“ е режисьорски дебют за Етиен Комар, който участва в основния конкурс на тазгодишния "Берлинале". Действието на филма се развива през 1943 г. в окупирания от германците Париж.

Кристо бъде един от лекторите на съпътстващата програма "Берлинале Талентс", която е обърната към млади кинематографисти от целия свят, които имат възможност да присъстват на фестивала и да се срещнат с някои от най-големите имена в съвременното кино. Христо Явашев е участвал през 1994 г. в програмата на „Берлинале“ с филма, посветен на неговия проект "Чадърите".

Кристо в ателието си в Ню Йорк. Картината зад него е във връзка с проекта, който той ще реализира в пустинята недалеч от Абу Даби (Обединени арабски емирства) под името „Мастаба“ (The Mastaba). Това ще бъде най-голямата скулптура в света и малко по-висока от пирамидата в Гиза. Конструкцията ще бъде изградена от 200-литрови варели. Височината на „Мастаба“ ще бъде 150 метра, дълбочината на пресечената пирамида е 225 метра, стените са с наклон 60 градуса, а ширината на вертикалните стени е 300 метра. На върха на скулптурата ще има площадка с размери 126,8 на 225 метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура