Крият пари и ценности в 32 хил. банкови сейфове

Частните съдебни изпълнители са най-активни при проверките кой държи пари в сейф.

От МВР и НАП следят кой държи пари под ключ

Проверяват 2300 граждани и фирми на ден

Откриха 2,98 млн. нови сметки в рамките на година

Граждани и фирми са наели 32,04 хил. банкови сейфове, в които крият пари в брой, ценности и документи, сочат данните на БНБ към края на 2018 г. Броят на наетите сейфовете значително намалява - в края на 2017 г. те са били 33,98 хил. Подобна е ситуацията и при банковите сметки. В банките в страната има 16 млн. сметки, при 16,22 млн. година по-рано. Хората и фирмите постоянно откриват и закриват сметки. Но се оказва, че новите сметки са значително по-малко от закритите. Една от причините за това е, че много хора с малко пари на влог теглят спестяванията си и закриват сметката за да посрещнат неотложни разходи. Друга причина е, че банките повишават таксите за обслужване на сметки и дебитни карти. Затова много хора закриват сметките си и държат по 1-2 дебитни карти, вместо по 3-4. Това се потвърждава от данните на БНБ. През 2018 г. са открити 2,98 млн. нови сметки, а са закрити 3,27 млн. броя. През 2017 г. броят на новите сметки също е бил 2,98 млн., но закритите са били още повече - 3,45 млн. броя.

Сейфовете пазят парите от крадци, но не и от събирачи на дългове, данъчни и полицаи. От 2017 г. в БНБ работи Регистър на банковите сметки и сейфове. Той съдържа данни за номерата на сметките, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат с парите лица, както и за гражданите и фирмите - наематели на сейфове в банки и техните пълномощници. Достъп до данните имат НАП, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и съдебните изпълнители при образувано изпълнително дело. Така те могат да проверят дари даден длъжник крие бижутата и парите си в сейф и да поискат от съответната банка да наложи запор на съдържанието на трезора. Достъп до данните от регистъра имат и органите на съдебната власт (съдилища, прокуратура и следствени органи), Главна дирекция “Национална полиция”, ГД “Борба с организираната престъпност” и ДАНС. През 2018 г. органите и институциите с право на достъп до данните са извършили проверки на 608 989 граждани и фирми, като на месец са проверени средно по 50 750 лица. Това прави по около 2300 проверки всеки работен, като най-активни в това са частните съдебни изпълнители с повече от 1000 проверки всеки ден.

 

Нови шефове искат информация

Наследници търсят пачки

От Регистър на банковите сметки и сейфове в БНБ всяка фирма или гражданин, включително и наследници на починали хора, могат да проверят колко сметки и сейфове има на тяхно име. Затова много често наследници проверяват какви сметки и сейфове са имали починалите им родители. В БНБ има данни само за номерата на сметките и в коя банка са, както и къде са сейфовете. Но след като получат тази информация наследниците лесно може да проверят и наличните суми в тях. От тази услуга на БНБ през 2018 г. са се възползвали 2059 граждани и 104 фирми. При търговските дружества вероятно става въпрос за случаи, при които се е сменил шефът или собственикът и новият стопанин иска да провери с какво разполага.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари