"Кроношпан” купи фалиралия радиозавод в Търново, прави мебелен клъстер

Австрийската компания „Кроношпан” закупи фалиралия бивш радиозавод във Велико Търново. Това потвърди пред "Труд" изпълнителният директор на „Кроношпан България“ ЕООД Асен Ников.

Предприятието е разположено на 80 дка и за него по непотвърдена информация са платени 4 млн. евро. "Сделката бе финализирана преди около два месеца, мина през синдик, който удовлетворява и претенциите на всички кредитори", уточни Асен Ников.

Практически „Кроношпан“ вече притежава огромна част от промишлената зона „Дълга лъка“ в старата столица, в която изкупи няколко предприятия, включително „Дървообработване ВТ“, взе земи на общината и вече има терен от почти 300 дка заедно с имотите на радиозавода. От Община Велико Търново също са доволни от сделката, тъй като тя е обложена с местен данък от 2%, заради който в хазната й са постъпили повече от 160 000 лв.

Междувременно „Кроношпан“ стана единствената фирма в триградието-Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, която получи от държавата сертификат за инвеститор клас А.

За „Битова електроника“ имаше няколко кандидати, но единствено „Кроношпан“ е извадил оферта за всички налични активи, което е надделяло.

Преди фалита на електронния гигант той бе закупен за 1 млн. долара от работническо-мениджърско дружество.

С комасирането на всички терени в старата столица ще се прави огромен мебелен клъстер, какъвто „Кроношпан“ вече реализира в Полша. Освен плочите от дървесни частици в него се включват и множество фирми, които правят мебели и се занимават със спедиция. В мегазавода се изгражда даже собствена железопътна линия и филтърни системи, които са без аналог в света.

„Кроношпан” реално прави инвестиция за близо 300 млн. лв. в Старата столица. Цялата филтърна система ще струва около 50 млн. Новият мегазавод ще осигури над 200 работни места за жителите на общината. Първите цехове от него ще бъдат пуснати във втората половина на тази година. Във втория етап при създаването на клъстера работните места скачат с още 500. Така австрийската компания става и основен местен работодател. „Кроношпан” стартира дейността си през 1897 г. като малка дъскорезница. Сега има 40 предприятия в цяла Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България