Крум Зарков: Изказването на Цветанов е поредното упражнение в политическо интригантство

след КСНС е поредното упражнение в политическо интригантство  към президента. Надали някой сериозно може да си помисли, че това е вярно. За мен е жалко, защото отклонява вниманието от съществените теми. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти в парламента.

Според него единственият човек, който поставя въпроса за ориентацията на България в геополитически аспект,  е самият Цветанов. „Вместо да коментира изявленията на президента Радев, да коментира изявленията на коалиционния си партньор Волен Сидеров от Русия“, каза още народният представител. Според него съдържателно позицията на Цветанов е трудно да бъде коментирана. „Президентството излезе с документи- както работен документ, така и финалният, който е приет. Всеки един може да прочете и да си направи сметка. Това е умерена и нормална позиция“, допълни той. „Цветанов вече няколко пъти отправя неприкрити обвинения в държавна измяна. Трябва да внимава с речника си, защото това не са думи, които могат да се хвърлят на вятъра“, предупреди депутатът.

Преди това, от парламентарната трибуна, Крум Зарков коментира отчета на управляващите, представен от инистър Лиляна Павлова, за свършеното до момента в рамките на българското председателство. Той подчерта, че още от началото на българското председателство, „БСП за България“ е изразявала подкрепа и положително отношение.

„Конкретен израз на това ни отношение беше и активното ни участие и приемане на обща позиция на парламента в началото на декември миналата година. В тази обща наша позиция се съдържа принципна подкрепа за приоритетите, залегнали в програмата на българското председателство, както и поредица от теми, които народните представители, заедно, определихме като краткосрочни и дългосрочни приоритети за ЕС и България“, припомни той.

„Разбрахме се, че нашият политически консенсус трябва да бъде поддържан и подхранван от регулярни срещи между правителството и Народното събрание“, каза Зарков.

„С активността на Комисията по европейските въпроси, както и възможностите, които дава блиц-контролът, до известна степен, можем да кажем, че министрите дават необходимата информация на Народното събрание. Същото не може да се каже за министър-председателя. Борисов досега нито веднъж не е дошъл да потърси подкрепата на парламента и да информира за резултатите от най-важните срещи – тези на правителствените и държавните ръководители, заседанията на Европейския съвет“, каза още народният представител.

Народният представител обърна внимание на два аспекта, в които има допълнителни усилия и при които България е в особено качество. „На първо място, поради географското си положение, имаме интерес да се опитаме да придвижим много по-напред законодателния пакет, свързан с миграцията. Съзнаваме, че това не е лесно, но можете да разчитате на нашата подкрепа и експертиза“, заяви Крум Зарков. Той е на мнение, че този въпрос трябва да бъде обсъден в пленарна зала, за да може да имаме консолидирана позиция. „И на второ място- поради факта, че европейският комисар, излъчен от България, пое именно този ресор, наложително е да се ускори работата по отношение на цифровия пазар и в частност на проекта на директива за авторските права в единния цифров пазар и проекта на регламент на регулиране на свободното движение на налични данни в ЕС“, коментира Зарков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика